Leginkább az idősek vannak veszélyben a koronavírus második hullámában is, ugyanakkor Magyarországnak “működnie kell”, ezért nem terveznek általános lezárásokat – mondta péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: Karácsony Gergelyt arra kéri, hogy ne levelet írjon neki, hanem végezze el a dolgát.

A miniszterelnök szerint a vírus első és második hulláma számos pontos különbözik, ezért a védekezés módja is eltérő lesz. Egy közös pont van, hogy az időseket -a szüleinket és nagyszüleinket- veszélyezteti leginkább.

Az idősotthonokban mindenkit arra kér, hogy végezze el a feladatát. A kamaraerdei idősek otthonában regisztrált fertőzésekkel kapcsolatban elmondta: Karácsony Gergelyt arra kéri, hogy ne levelet írjon neki, hanem végezze el a dolgát, hiszen “nem babra megy a játék”. Politikai célokból történő levélírás helyett inkább figyeljen az idősotthonokra – mondta a miniszterelnök.

Erre válaszolt Orbán Viktor: Ingyenes koronavírus-tesztekről kérdezi a főpolgármester Orbán Viktort: Sokak számára megfizethetetlen a 30 ezerbe kerülő magánteszt

Szerinte nem tévedtek, az első sokk után szükséges volt a nemzeti konzultáció tartása. Ha egy mondatban akarja a konzultációt összefoglalni, akkor az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön, vagyis Magyarországnak működnie kell.

Nem az ország lezárására, korlátozásokra törekednek, pont ellenkezőjére. A cél az, hogy megvédjék az ország működőképességét az idősek védelme mellett.

“Látom, hogy van bizonytalanság, sokan attól tartanak, hogy az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint tavasszal. Szeretném egyértelművé tenni: ilyenre nem készülünk. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét”- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Tegnap írtuk: Orbán Viktor lepasszolta Budapest főpolgármesterét az operatív törzshöz

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy általános korlátozásra nem kell számítani, ha egy iskolát be kell zárni, akkor először az osztályt és csak végső esetben kell az iskolát kell bezáratni, de a gyerekek megőrzéséről gondoskodni kell, hogy a szülők tudjanak dolgozni.

Egyedi döntéseket fognak hozni – most az idősek fokozott védelme érdekében az idősotthonokat le kell zárni, a kórházakat is, a látogatási tilalmat fenn kell tartani, és ennek rendőri erővel is érvényt fognak szerezni.

Maszkhasználat kötelező lesz, iskolába hőmérséklet mérés lesz belépés előtt. Kásler miniszternek kiadott egy utasítást, hogy az influenza oltás legyen ingyenes, és a teszteket is hatósági árassá akarják tenni.

Tudtad? Rendkívüli közgyűlést hívott össze a főpolgármester, 50 ezres bírság járhat annak, aki nem megfelelően viseli a maszkot

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök – Forrás: Facebook/Orbán Viktor