Szigorítja a kormány a rövid távú lakáskiadások szabályázását. Ezentúl nem biztos, hogy megéri Airbnb-ni a budapesti lakásokat, erről a BudapestKörnyéke hírportál is beszámolt.

Ma reggel pedig az Origo is hírt adott róla, hogy az önkormányzatok kezébe adja az Airbnb szabályozás jogát a kormány

A portálon megjelent cikk szerint az önkormányzatok tilthatják is és szabályozhatják is, hogy a területükön lehet-e Airbnb lakást kiadni.
    

A döntésről törvényi szabályozás születik, amely rövidesen az Országgyűlés elé kerül – tették hozzá.

A szigorítások kapcsán most Karácsony Gergely főpolgársmerer is megszólalt közösségi oldalán.

“Bár teljesen máshonnan indulunk, mások az elveink, az értékeink és a szándékaink is, de van, hogy középen mégis találkozunk – ez történt most a főváros és a kormány viszonyában, legalábbis a rövidtávú lakáskiadás szabályozása, vagyis az AirBnB-törvény kapcsán. Az a fura és tanulságos dolog történt, hogy a szabályozás megalkotásának folyamatában a fővárossal is egyeztettek az állam képviselői. Az állami és a fővárosi turisztikai cég között is jó a kapcsolat, hiszen együtt kell dolgozniuk azon, hogy Budapesten újrainduljon a százezreknek megélhetést biztosító turizmus.Az AirBnB szabályozása kapcsán a kormány, ahogyan az a mai bejelentésekor is elhangzott, a szállodák és a szállodatulajdonos érdekeiből indul. A főváros vezetése a budapestiek érdekeiből indul.

Abból, hogy súlyos lakhatásai válságot örököltünk: Budapest világrekorder volt az ingatlanárak növekedésében, elszabadultak az albérletárak is, már egy középosztálybeli család számára is megfizethetetlen az albérlet a belső kerületben, súlyos problémája Budapestnek is a lakhatási szegénység. Mindezek miatt már a választási programomban vállaltam, hogy szabályozni kell a turisztikai célú, rövid távú lakáskiadást, az AirBnB-t, ami az elmúlt években iparággá fejlődött a városban, mégis a gazdaság szürke zónájában ragadt.A budapesti lakbérek szélsőséges mértékű emelkedéséhez a lakások turisztikai célú hasznosítása is hozzájárult.

A lakások szállodaként való hasznosításának az újraszabályozását tehát elvben támogatjuk. A mi álláspontunk az, hogy olyan átfogó szabályozásra van szükség, ami: Amszterdam, Berlin vagy London mintájára korlátozott időre teszi csak lehetővé egész lakások szállodaként való üzemeltetését; megszünteti a lakások turisztikai célú hasznosításának a kedvező adózását, viszont jelentős adókedvezményekkel támogatja a lakások hosszútávú, biztonságos bérbeadását; több jogot és beleszólást biztosít azoknak a helyi közösségeknek és önkormányzatoknak, amelyek a lakások szállodaként való hasznosításának a következményeit viselik; a jogszerűség biztosítása és a piac „fehérítése” érdekében lehetővé teszi az önkormányzatok hozzáférését a turisztikai céllal hasznosított lakások adataihoz.

A kormány által elfogadott szabályozás az önkormányzatoknak, Budapesten a kerületeknek ad lehetőséget az AirBnB szabályozására. Én ezt jó iránynak tartom. A Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában.” – írta a posztjában Karácsony.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – ATV