Szigorítja a kormány a rövid távú lakáskiadások szabályázását. Ezentúl nem biztos, hogy megéri Airbnb-ni a budapesti lakásokat.

Napokon belül szigorodhat az Airbnb hazai szabályozása, A szállodások, pontosabban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége lobbizott azért a kormánynál, hogy a kevéssé szabályozott airbnb-s piac azonos feltételekkel és kötelezettségekkel működjön, mint a szállodás – írja a Világgazdaság.

A legerősebb változtatás az lehet, hogy évi 120 napban korlátoznák Budapesten az ilyen típusú lakáskiadást. 

A Fővárosi Önkormányzat is támogatja a rövid távú lakáskiadás korlátozását, ugyanis szerintük az ilyen lakáskiadás is felelős azért, hogy drágák a budapesti lakások, szűkül a lakáscélú ingatlanok piaca. Hasonló konstrukció több országban létezik, Londonban például 90 napban korlátozzák egy naptári évben az olyan lakások kiadását, amelyek nincsenek külön bejelentve a hivatalnál, mint rövid távon kiadott ingatlanok.

Az airbnb-sek gyorsan megpróbáltak egy saját tervezetet is mutatni a kormánynak, és többek közt azzal érvelnek, hogy a szállodák és az Airbnb nem is egy piac, nem is egymás versenytársai. A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke szerint ez a rövid távú lakáskiadás több ezer családot tart el, és erősíti a középosztályt. Egy ilyen korlátozás viszont tönkretenné őket, és a turisták sem szeretnének ilyen változtatást, és inkább Bécsbe vagy Prágába mennek majd. 

Kiemelt kép: illusztráció