Megszavazta a parlament kedden 135 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 6 tartózkodással az eredetileg a Mi Hazánk által benyújtott törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a fővárosi választási szabályokat.

Tartózkodott a beterjesztő

A kedd esti szavazásnál, annak ellenőre, hogy állítólag az ő ötletük volt a választási törvény módosítása, a Mi Hazánk képviselői tartózkodtak a szavazáson. Így az Országgyűlés a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP, támogatásával fogadta el a Mi Hazánk által beterjesztett javaslatot.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Listás szavazás

Így jövő júniusban új rendszer szerint választják meg a fővárosi közgyűlés tagjait.  Mostantól csak listáról lehet majd bekerülni, és a kormánypárti módosítónak köszönhetően a mandátumszerzéshez akkor is elég lesz csak 5 százalékos eredményt elérni, ha több szervezet állít közös fővárosi listát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mostani felállás

A jelenlegi rendszerben a főpolgármester és a kerületi polgármesterek mellett 9 kompenzációs listás képviselő alkotja a Fővárosi Közgyűlést. A kompenzációs listára a vesztes kerületi polgármesterek szavazatai kerülnek fel.

Kérdéses a főpolgármester többsége

Ha mostantól könnyebben lehet bejutni a fővárosi közgyűlésbe, akkor még Karácsony Gergely győzelme esetén sem lenne biztosan többsége, ez pedig merőben megnehezítené Budapest irányítását. 2014-ben egyébként épp a Fidesz módosította a választási törvényt, akkor törölték el a most visszaállított listás szavazást.

Megszólalt Karácsony

„Ezt is ránk erőszakolják, megszavazta a Fidesz a budapesti választási szabályok átírását. Hát, akkor így fogjuk legyőzni őket. Jogállamban az ország szuverenitása a nép szuverenitását jelenti, nem a kormányét” – így reagált Karácsony Gergely az új törvény elfogadása után.

„Az emberek védi a hatalomtól”

„Jogállamban a törvény nem a hatalmat védi az emberektől, hanem az embereket a hatalomtól. Jogállamban a kormány jó kormányzással, az emberek bizalmát kiérdemelve akar hatalmon maradni, és nem azzal, hogy manipulálja a választási szabályokat, ellehetetleníti a kritikus hangokat és a politikai riválisait” – írja a főpolgármester.

Elvtelenség világcsúcsa

Karácsony Gergely szerint a „Fidesz ma felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát. Olyan aránytalan választási rendszert alkottak maguknak az országban, amivel a választói többség támogatása nélkül is kétharmados többséget szerezhetnek a parlamentben. A mai szavazással pedig olyan rendszert csináltak az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget sem a Fővárosi Közgyűlésben”.

Budapest-ellenesség

A főpolgármester azt írja, hogy „ez a négy éve tartó Budapest-ellenes politika újabb fejezete. Sebaj, akkor így fogunk nyerni. A budapestiek többségi akaratát képviselve. Mert ez a város nemet mond azokra, akik úgy váltogatják az elveiket, mint más az alsógatyáját”.

Összefog az ellenzék

„Hogy így legyen, tárgyalásra hívom a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit, hogy zárjuk le a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokat, és üzenjük meg együtt a budapestieknek: nem hagyjuk, hogy a Fidesz aljas húzásai éket verjenek közénk. Megvédjük Budapestet!” – zárja sorait Karácsony Gergely.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció