Orbán Viktor tegnap délután bejelentette, hogy beoltottak 2,5 millió embert az országban, szerdától, vagyis mától megkezdődhet a nyitás. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány kísérlete komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. Rusvai Miklós víruskutató pedig arról beszélt, hogy kockázatos a nyitási terv.

Kezdődhet a nyitás

Szerdától az országban és így Budapesten és környékén is – új szabályok szerint – ismét kinyitnak az üzletek, elérhetővé válnak olyan szolgáltatások, amiket az elmúlt egy hónapban nem lehetett igénybe venni, kitolódik a kijárási tilalom kezdete is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karácsony Gergely megérti

Orbán Viktor tegnapi bejelentésére a főpolgármester, Karácsony Gergely is reagált. Mint fogalmazott: megérti azok megkönnyebbülését, akiknek így megmenekülhet az üzlete, a munkahelye. Megérti az igényt, hogy visszakapjunk valamit a szabadságunkból. Mégis arra kér mindenkit, hogy értsék meg, az oltás, különösen az első oltás önmagában nem állítja meg a járványt – írja közösségi oldalán a főpolgármester.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Családok ezrei gyászolnak

„A fertőzés továbbra is emberéletek százait veszi el nap mint nap. Családok ezrei gyászolnak vagy imádkoznak a lélegeztetőgépen lévő szeretteik gyógyulásáért. Magyarországon népességarányosan világviszonylatban is kiugróan magas a halálozások száma továbbra is. A kórházakban az emberi teljesítőképesség határán küzdenek a betegekért az orvosok, a rezidensek és az ápolók.” – írja Karácsony Gergely, majd így folytatja:

A kormány másként döntött

„A magyar kormány, eltérően más országok védekezésétől, úgy döntött, hogy nem a fertőzöttségi adatokhoz, nem a kialakult immunitáshoz, hanem az első oltást megkapók számához igazítja a korlátozások enyhítését.

Kísérlet

Ez a kísérlet komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. Hiszen azokban az országokban, ahol a magyarnál nagyobb az átoltottság, ennek eredménye csak hosszú hetek múlva jelentkezett a járványadatokban.” – fogalmaz a főpolgármester, majd így folytatja a gondolatait:

Lecseng vagy erősödik a járvány

„A miniszterelnöki bejelentés után a mi hozzáállásunkon is múlik, hogy a járvány lecsengésére vagy drámai erősödésére számíthatunk-e a következő hetekben. Az európai összehasonlításban jelentős átoltottság ellenére még mindig sokan vannak, akik nem jutottak vakcinához, vagy oltottságuk még nem biztosít kellő védettséget.”

Sokan elutasítják az oltást

A főpolgármester hozzáteszi: „Bár egyre kevesebben, de még mindig fájóan sokan vannak azok, akik elutasítják az oltást. Karácsony Gergely azt kéri, hogy mindenki regisztráljon és adassa be magának az oltást.

Túl a csúcson

Közben Rusvai Miklós víruskutató arról beszélt az ATV-ben, hogy túl vagyunk a nehezén, a harmadik hullám csúcsán. Szerinte március 26. és április 1. között tetőzött a fertőzöttek, a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők, majd pedig az elhunytak száma.

Kockázatos a nyitás

Rusvai ugyanakkor kockázatosnak tartja a kormány nyitási tervét, és a 2,5 millió beoltott helyett inkább a szennyvízvizsgálatok eredményeihez és a járványadatokhoz igazítaná a korlátozások feloldását. A virológus úgy látja, az iskolák április 19-i megnyitásának hatásai a május eleji járványadatokban mutatkoznak majd meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester, Rusvai Miklós víruskutató, Orbán Viktor miniszterelnök – BPK-montázs