Kötelező a koronavírus elleni védőoltás a főváros bentlakásos szociális intézményeiben a munkavállalóknak – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal közleményben csütörtökön, a döntésről Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is beszámolt a közösségi oldalán.

Konzultálás után született meg a döntés

A Fővárosi Önkormányzat az érdekképviseletekkel való konzultációt követően  általánosságban ugyan nem rendeli el a kötelező oltást, ám a Fővárosi Önkormányzat a Covid-járvány által leginkább veszélyeztetett bentlakásos szociális intézményeinél – az idősotthonokban és a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél – a munkavállalóknak kötelező a védőoltás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

92 százalékos átoltottság

“Ezekben az intézményekben egyébként is 92 százalék feletti az átoltottság a foglalkoztatottak körében, de itt is van a legnagyobb veszélye egy esetleges járványgóc kialakulásának.” – írja posztjában Karácsony Gergely.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A felelősség hárítása

“A kormány hazudozással, korrupt beszerzésekkel, a kétes hatékonyságú kínai vakcina erőltetésével lerombolta az oltásba vetett bizalmat, és most az önkormányzatokra tolják a felelősséget, írjuk elő mi a kötelező oltást munkavállalóink számára. Legalább most vállalják a felelősséget, álljanak ki az emberek elé, és ne velünk végeztessék el a munkát. Ezt neveznék felelős kormányzásnak” – zárja gondolatait a főpolgármester.

Itt a teljes poszt:

A kormányrendelet

November elsején hatályba lépett Magyarországon az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi a munkáltatóknak a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét. Jelenleg az állami szférában dolgozóktól elvárja az állam az oltás felvételét, de mi a helyzet az önkormányzati alkalmazottakkal? A BudapestKörnyéke.hu több, Budapest környéki polgármestert keresett meg, a válaszaikból az derül ki, hogy szinte sehol sem tervezik kötelezővé tenni az oltást.

Gyáva felelősségáthárítás

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál megkereste több agglomerációs település polgármesterét. Budaörs első embere, Wittinghoff Tamás válaszában közölte: „Több okból sem tesszük kötelezővé az oltást. Először is, ez egy gyáva és példátlan felelősségáthárítás a kormányzat részéről. Másrészt hová lett az operatív törzs, hol vannak az információk? Mondjuk „A” településen bevezetik a kötelező oltást, a mellette fekvő „B”-ben nem. Mi alapján? Milyen munkajogi abszurd helyzeteket generál mindez? Egyszóval: a Kormány ne a saját kötelességét ossza le a településekre, hanem adja vissza a tőlük törvénytelenül elvett milliárdokat.” – írta portálunknak Budaörs polgármestere.

Komoly következmények

Wittinghoff Tamás hozzátette: „A polgármester – ahogyan más munkáltató sem – nincs birtokában azoknak az egészségügyi, illetve járványügyi adatoknak, amelyek alapján ebben a kérdésben felelős döntést hozhatna – és úgy gondolom, ez nem is tartozik a feladatai közé. Egy ilyen döntésnek nagyon komoly következményei vannak, akár igenlő, akár nemleges formában hozzák azt meg.”

Budaörsön nem lesz kötelező

A budaörsi polgármester kijelentette: „Magam kifejezetten oltáspárti vagyok, és az oltás beadatására biztatok minden felelősen gondolkodó embert. Intézményeinkben a dolgozók átoltottsága tudomásom szerint magas. Az intézményvezetők természetesen minden olyan – a korábbi hullámok idején már megszokott – intézkedést megtesznek, amelyet észszerűnek és szükségesnek látnak. Mindezekre tekintettel Budaörsön jelenleg nem tervezem az oltások igénybevételét kötelezővé tenni az önkormányzati intézményekben.” – nyilatkozta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Budaörs polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Személyesen beszél velük, de nem kötelező

Budakeszi polgármestere, Győri Ottilia a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta, ő oltáspárti, de az oltás nem kötelező náluk. Személyesen próbálja meggyőzni a kollégáit volt, akit sikerült. A polgármester hozzátette: „Csak a komoly szakemberek véleménye segíthet mindannyiunknak tisztán látni. Ezért nyilvános beszélgetést szervezünk orvosokkal, szakértőkkel jövő hét keddre, november 9., 17 órára a művelődési házba, ahová várunk minden érdeklődőt.” – mondta portálunknak a polgármester. A portálunk által megkeresett többi polgármester álláspontját ebben a cikkünkben olvashatod el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt