Fontos bejelentést tett Karácsony Gergely! A főpolgármester a közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: szombati iskolát nyit az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal a Főváros az ukrajnai gyermekeknek. Az iskolában 150 diák élelmezését fogják megoldani.

Szombati iskola

Karácsony Gergely a posztjában azt írta: ” Ukrajnából menekülők ellátásában nagyon fontos partnerünk az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, akikkel együttműködve szombati iskolát szerveztünk az ukrajnai gyermekeknek. Az iskolában a Fővárosi Önkormányzat 150 diák élelmezését fogja megoldani.” – továbbá így fogalmaz:

Gyógyszer és kötszer

“Budapest eddig is sokat tett a menekültekért, most arra kérünk mindenkit, hogy aki teheti segítsen gyógyszert vagy kötszert küldeni az Ukrajnában működő kórházaknak. Az adományokat 12:00 és 20:00 óra között a Hajós u. 1. alatt várják, a gyógyszerek listáját kommentben megtaláljátok!” – mondta a felvételen a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A teljes videó itt érhető el:

Ezekre a gyógyszerekre van leginkább szükség

Karácsony Gergely a felvétel alatti kommentek közé be is linkelte a listát, így kiderül, hogy példának okán szükség van Algopirynre, Coldrexre, Inzulin fecskendőre, D-vitaminra, antihisztaminra és vércukormérő tesztcsíkra is. A teljes lista itt érhető el!

Szabadidejükben is többen segítenek

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Fedák András r. törzsőrmester a Budapesti Rendőr-főkapitányság 14. Kerületi Rendőrkapitányságán szolgálatirányító parancsnok, aki folyékonyan beszél ukránul, ezért a menekültek segítése érdekében most rendszeresen lát el szolgálati feladatokat a fővárosi pályaudvarokon – ahova szabadidejében is ki szokott menni tolmácsolni. Vele készített most interjút a rendőrség, amit a police.hu oldalon osztottak meg.

Ukrajnában született

A törzsőrmester a felvételen arról beszél, hogy Ukrajnában, Kárpátalján született, ezért tud ukránul. 1998-ban költöztek át Magyarországra a szüleivel, de továbbra is beszéltek otthon ukránul, valamint az orosz nyelvet azt magától tanulta meg. 

Tolmácsolásban tud segíteni

Mivel a fiatal rendőr mind ukránul mind pedig oroszul beszél, ezért most a tolmácsolásban tud segédkezni, továbbá pedig a rendőri feladatait is el tudja látni. Fedák András azt is elmondta, a menekültek általában örülni szoktak, hogy olyasvalakivel beszélhetnek, aki szintén ukrán földről származik. Mint mondja, emiatt jobban megbíznak benne.

Kapcsolódó:

Szabadidejében is ki szokott járni

A rendőr azt is elárulta, hogy szabadidejében is ki szokott menni tolmácsolni, így próbál meg segíteni a háború elől menekülőknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook