Mint tegnap kiderült, minden második magyar koronavírus-áldozat a kórházban kaphatta el a betegséget. Most Karácsony Gergely főpolgármester egy, hosszabb posztban fejtette ki véleményét a megdöbbentő adatokról.

Mint ahogyan azt a BudapestKörnyéke is megírta minden második magyar koronavírus-áldozat kórházban kapta el a betegséget. Az adatok szerint a fertőzöttek mintegy 25 százaléka, a halálos áldozatoknak pedig a fele kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust. Ez áll a Főpolgármesteri Hivatal által kibocsátott levélben, amelyet Müller Cecília országos tiszti főorvos jegyez.

„Megdöbbentő, hogy Magyarországon több mint 1000 ember, akik gyógyulni mentek a kórházba, éppen ott fertőződtek meg a betegséggel. 260-an közülük, majdnem az összes halálos áldozat fele, egészségügyi intézményben elkapott vírus miatt vesztette életét.

És még nem beszéltünk azokról, akiket a kórházból intézménybe, például idősotthonba visszavitt betegek fertőztek meg önhibájukon kívül egy ostoba és életveszélyes protokoll miatt.

Világos immár, hogy a járvány megfékezése Magyarországon nem az egészségügyi rendszer miatt, hanem annak ellenére következett be.

Sajnos most visszaüt ennek a kulcsfontosságú ágazatnak az elhanyagolása, az elmúlt évek pusztító tétlensége. Már nincs az a kommunikációs trükk, az a propagandakampány, ami elfedné ezt a szomorú igazságot” – írta a posztjában Karácsony.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: MTI