Ingyenes ellenanyag-szűrést és azonnali harmadik oltást követel Karácsony Gergely, közben a Semmelweis Egyetem nyilvánosságra hozta az oltások hatékonyságáról szóló elemzést, Gulyás Gergely miniszter szerint álhíreket terjeszt a főpolgármester, amiért bocsánatot kellene kérnie.

Ellenanyag-szűrés

„Ingyenes országos ellenanyag-szűrést és harmadik oltást követelünk! Szerénység, alázat és felelősségvállalás – csakis ez a hozzáállás fogadható el egy olyan kormánytól, amelynek járványkezelése több mint 30 ezer honfitársunk halálát okozta, semmi más nem elfogadható attól a kormánytól, amely a lakosságarányos halálozási mutatók tekintetében a világ legszomorúbb statisztikájának élére kormányozta az országot.” – írja Karácsony Gergely a közösségi oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem elegendő védettség

A főpolgármester így folytatja: „A fővárosi ingyenes ellenanyag-szűrés első tapasztalatai megerősítették azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek alapján kijelenthető: több százezren lehetnek olyan idősek, akik bár megkapták a kínai vakcinát, az mégsem eredményezett nekik kellő védettséget.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Megelőzni a negyedik hullámot

Ennek az adatnak a kormány hosszú ideje a birtokában van, mégsem cselekszik, az emberek védelme helyett továbbra is az ostoba politikai propagandát tolja. Nincs már erre idő! A járvány negyedik hullámának megelőzését azonnal el kell kezdeni. Megvédeni elsőként a leginkább veszélyeztetett időseket kell, közülük is azokat, akik esetében a kínai oltás hamis biztonságérzetet eredményezhet.” – írja a főpolgármester.

Középmezőny

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint Magyarország az idősek oltásában nem áll jól. Még a kínai vakcinával együtt is Magyarország Európában a 80 évnél idősebbek oltását tekintve a 17., a 70-79 éves korosztályban a 14., a 60-69 éves korosztályban is csak a 16. helyen van.

Biztosítani kell a harmadik oltást

Karácsony Gergely kijelentette: országos, átfogó, ingyenes ellenanyag-szűrésre van szükség ezt biztosítani kell mindenkinek, aki ezt igényli, különösen a kínai vakcinával beoltott 60 évnél idősebb honfitársainknak. A főpolgármester a posztjában leszögezi, intézkednie kell a kormánynak a 3. oltás beadásáról, elsőként azoknak, akiknél a kínai oltás nem eredményezett védettséget. Emellett azonnal folytatni kell a lényegében leállt oltási programot, a hamis sikerpropaganda helyett erre kell erőfeszítéseket tennie a kormánynak – írja Karácsony Gergely.

Nyilvánosságra hozott adatok

Több mint ezer beoltott körében vizsgálták meg a koronavírus-ellenanyagszintet a Semmelweis Egyetemen: a szerdán publikált eredmények szerint az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a teszt. A kutatásban olyan személyek vettek részt, akiknek korábban a magánlaborokban nulla ellenanyagszintet mutatott a mintájuk.

Hatásosak a vakcinák

A klinikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a második oltás után a Pfizer/BioNTech vakcinája, és a Comirnaty 95 százalékos, a Moderna készítménye 94,5 százalékos, az Oxford/AstraZeneca készítménye (a 12 hetes oltási séma alkalmazásával) 82 százalékos, a Szputnyik V, az orosz Gamaleja Intézet készítménye 97,6 százalékos, a kínai Sinopharm vállalat oltása pedig átlagosan 79,4 százalékos hatásossággal rendelkezik. Az elérhető maximális védettség átlagosan a vakcinák mindkét dózisának beadását követő két-három hétben alakul ki. Ezek az adatok az újabb mutánsok esetében egyelőre nem ismertek – teszi hozzá az egyetem.

Reagált a miniszter

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem sokkal cikkünk megjelenése előtt így reagált a főpolgármester nyilatkozatára: „A SOTE kutatása egyértelműen igazolja, hogy valamennyi Magyarországon engedélyezett vakcina 96 % -nál nagyobb hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen. A főpolgármester hazugságai lelepleződtek.” – írja Gulyás Gergely, aki hozzáteszi:

Kérjen bocsánatot a főpolgármester

Összességében valamennyi Magyarországon engedélyezett vakcina, így Sinopharm vakcinája is 96 % -nál nagyobb hatékonysággal nyújt védettséget a koronavírus ellen. A főpolgármester kevesebb mint két év alatt a fővárosban Európa legnagyobb közlekedési dugóit állította elő, aggasztó a köztisztasági helyzet, Budapestet újra elárasztották a hajléktalanok. Karácsony Gergely ahelyett, hogy a saját maga által okozott problémákra keresne megoldást, a beoltott és védett emberekben igyekszik félelmet kelteni, hogy ezzel is a kormányt rágalmazhassa. A főpolgármester bocsánatkéréssel tartozik.” – teszi hozzá a miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Gulyás Gergely – Forrás: MTI