Karácsony Gergely akkor is maradna Budapest főpolgármestere, ha az ellenzék nyerné meg a választásokat. A tervek szerint listáról bejut a parlamentbe, rövid ideig országgyűlési képviselő lesz és gyorsan benyújtaná a budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, Magyarország szíve nevű törvényjavaslatát, aztán lemond a mandátumáról.

Főpolgármester marad

Tartozom a budapestieknek annyival, hogy akkor is főpolgármester maradok, ha az ellenzék nyer – mondta Karácsony Gergely az Mfor.hu oldalnak. Hozzátette: „részt veszek a kampányban és rajta leszek a listán, ezzel is jelezve: Budapestnek, a városnak eminens érdeke a kormányváltás.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rövid ideig országgyűlési képviselő lesz

A főpolgármester hozzátette: „Budapesten, mindenki a saját otthona jövőjéről is dönt április 3-án. Mivel azonban a tervek szerint rövid ideig parlamenti képviselő leszek, el szoktam játszani a gondolattal, hogy akkor élnék ezzel a lehetőséggel és a tiszavirág-életű mandátumomat egy budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, Magyarország szíve nevű törvényjavaslat benyújtására fogom használni.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Magyarország szíve

Karácsony Gergely elmondta, hogy a Magyarország szíve törvénycsomag egyrészt érintené a közösségi közlekedés rendszerét, vagyis arra tenne javaslatot, hogy az állam, az agglomerációs települések és a fővárosi önkormányzat között milyen legyen a feladatmegosztás és a finanszírozás kiszámítható és fenntartható módja.

Dobjuk össze

„Ma ez hiányzik, noha erre nagyon világos európai modellek léteznek. Az lenne a fontos, hogy a közösségi közlekedés azon logikáját, amelyet ma a BKK képvisel, miszerint a város megrendel szolgáltatásokat részben a saját, részben az állam, részben magántulajdonú cégektől, terjesszük ki az egész agglomerációra és a pénzt ennek megfelelően dobjuk össze. Egységes menetrendre és egységes közlekedési tarifára van szükség az egész régióban.” – mondta a főpolgármester.

Építési hatóság

Karácsony Gergely hozzátette: „biztosan lesz a törvényjavaslatomban egy rész, amely az építési hatósági feladatokban világossá teszi az önkormányzatok kompetenciáját, védené a még be nem épített zöld területeket, csak a kötöttpályás közlekedés közelében engedne intenzívebb beépítést.”

Összehangolná a munkát

A főpolgármester azt is elmondta, hogy indítványozna egy konzultációs testületet, amely az agglomerációs és a budapesti önkormányzatok munkáját hangolná össze, illetve törvénybe emelné a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa működését. „Ez speciel egy olyan intézmény, amelyet megörököltem, de jónak tartom, mert kell egy partneri viszony a mindenkori kormány és a mindenkori fővárosi, illetve agglomerációs vezetések között, hogy ezeket az ügyeket közösen megoldjuk.”

Folytatni és irányítani akarja

„Ha ezt a törvényjavaslatot elfogadják, akkor adottak lesznek a feltételek ahhoz, hogy lépésről lépésre olyanná tegyük ezt a várost, amire a budapestiek felhatalmazást adtak 2019-ben. És én ezt Budapest főpolgármestereként akarom és fogom irányítani.” – mondta Karácsony Gergely a portálnak.

Önkormányzati reform

A törvényjavaslat elfogadásával sikerülne az egész önkormányzati rendszer reformjába belevágni, a főváros és az agglomeráció legfeszítőbb kérdéseit rendezni. Egyebek mellett a kormány által is elfogadott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia is kimondja, hogy a főváros legnagyobb problémái nem Budapesten keletkeznek, hanem az agglomerációban, az oda való kiköltözés miatt onnan beáramló autóforgalom okán – tette hozzá a főpolgármester.

Az ország gazdaságának motorja

„Ez fenntarthatatlan helyzet, ami rossz az agglomerációs településeknek, rossz Budapestnek és ezen keresztül rossz az országnak is, hiszen mindig is ez a régió lesz a hazai gazdaság legfontosabb motorja. Ma Budapest Magyarország GDP-jének 38, míg az egész agglomerációval együtt majdnem az 50 százalékát adja, miközben a lakosság közel egyharmada él ebben a régióban. Ha ezt a motort fel tudjuk pörgetni, akkor azzal az egész ország jól jár.” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Beteg a magyar politika

A főpolgármester nemrég a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak adott hétvégi kétrészes nagyinterjút. Ebben vetette fel először annak a lehetőségét, hogy a BKK működését ki kellene terjeszteni az agglomerációra is. A közös jegyrendszerrel kapcsolatban elmondta: Mindkét politikai oldal szeretné bevezetni, de mégsem történt semmi. „Ebből is látszik, hogy mennyire beteg a magyar politika. Lövöldözünk inkább egymásra a politikai lövészárokból. Én ebből szívesen kimaradnék, és én vagyok az első főpolgármester, aki elkezdett arról beszélni, hogy lépjünk végre túl azon, hogy a Budapest tábla után nincs élet a fővárosból nézve és inkább gondolkodjunk közösen az agglomerációs településekkel.” – mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak Karácsony Gergely.

Ezeket ne hagyd ki!

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu