Karácsony Gergely lemondaná a 2023-as atlétikai világbajnokságot, ha nem épül meg a tervezett Diákváros és kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy rengeteg magyar hitelből, kínai munkások, kínai elitegyetemet építsenek a csepel-sziget északi részére tervezett Diákváros helyére.

A főváros megakadályozhatja a VB-t

Ha nincs Diákváros, akkor élesen felvetődik a kérdés: van-e atlétikai világbajnokság – nyilatkozta az RTL Híradónak Karácsony Gergely, aki szerint a főváros egyszerűen meg tudja akadályozni, hogy Budapesten rendezzék meg a 2023-ban tervezett versenyt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Levelet ír

Karácsony Gergely egyértelművé tette, ha az Orbán Viktor vezette kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar diákoknak tervezett Diákváros helyett óriási kínai elitegyetem épüljön, akkor egyszerűen ír egy levelet a 2023-as atlétikai világbajnokság szervezőinek, melyben egyértelműen leírja, hogy Budapest nem támogatja a VB megrendezését. IDE KAPCSOLÓDIK: Déli Városkapu projekt során a kínai és a magyar kormány elitegyetemet építene, Karácsony Gergely tiltakozik, félti a magyar diákok lehetőségeit

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A Diákváros látványterve

Olcsó diákváros helyett elitegyetem

Ahogy azt négy napja megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a főpolgármester ellenzi, hogy a kínai Fudan Egyetem campusa épüljön fel a Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén, ott, ahol korábban a kormány olcsó, bárki számára elérhető diákvárost akart építeni. Karácsony Gergely szerint a magyar kormány kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyásszerzéshez történő szolgalelkű asszisztálásáról van szó.

Petíció

A főpolgármester az elmúlt időszakban többször is hangsúlyozta: semmilyen formában nem támogatják, határozottan ellenzik, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett „a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz” épüljön Ferencvárosban. Az ügyben már petíciót is indítottak.

Nem zárja ki a kettő egymást

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kínai egyetem és a magyar diákváros nincs ellentétben egymással, sőt a kínai Fundan Egyetem Magyarországra érkezése még indokoltabbá teszi a diákváros megépítését.

Elit egyetem

Az elit kínai felsőoktatási intézmény, a Fudan Egyetem campusát építené fel Magyarországon a kormány. A magyar felsőoktatás gigaberuházása becslések szerint 540 milliárd forintba fog kerülni. Ezt jelentős részben kínai hitelből valósítanák meg, valamint kínai munkások építenék fel kínai alapanyagokból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

550 milliárdba kerül

Az előterjesztés tanúsága szerint az építkezés a Budapest–Belgrád vasúti beruházás 700 milliárdos felújítását mintáját veszi alapul. Ehhez a kormány 100 milliárd forintot biztosít, a maradékot, több mint 450 milliárd forintot pedig Kína hitelezné.

Ellenzi a főváros az elképzelést

A főpolgármester a Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek küldött levelében leszögezi: A Kormány döntése ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is. Ismét kénytelen vagyok emlékeztetni Miniszter urat arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: amit a Fővárosi Közgyűlés nem támogat Budapesten, az nem lesz. Hadd tegyem hát világossá: semmilyen formában nem támogatjuk, határozottan ellenezzük, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban” – írja a főpolgármester.

Kínai befolyást erősíti

Karácsony Gergely kijelentette: „Ellenezzük, mert a kínai egyetem építése a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével. Ellenezzük azért, mert a kormány által tervezett beruházás hatalmas összegű adósságot ró a magyar adófizetőkre, miközben annak gazdasági hasznát elsősorban a kínai állam élvezi, hiszen a hírek szerint kínai hitelből, kínai munkaerő igénybevételében, kínai vállalatok közreműködésével valósulna meg, ez pedig ellentétes lenne a magyar gazdasági érdekekkel is – írta a főpolgármester a miniszternek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Képek: A Diákváros látványtervei – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely