A főpolgármester ellenzi, hogy a kínai Fudan Egyetem campusa épüljön fel a Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén, ott, ahol korábban a kormány olcsó, bárki számára elérhető diákvárost akart építeni. Karácsony Gergely szerint a magyar kormány kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyásszerzéshez történő szolgalelkű asszisztálásáról van szó.

Elit egyetem

Az elit kínai felsőoktatási intézmény, a Fudan Egyetem campusát építené fel Magyarországon a kormány. A magyar felsőoktatás gigaberuházása becslések szerint 540 milliárd forintba fog kerülni. Ezt jelentős részben kínai hitelből valósítanák meg, valamint kínai munkások építenék fel kínai alapanyagokból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

550 milliárdba kerül

Az előterjesztés tanúsága szerint az építkezés a Budapest–Belgrád vasúti beruházás 700 milliárdos felújítását mintáját veszi alapul. Ehhez a kormány 100 milliárd forintot biztosít, a maradékot, több mint 450 milliárd forintot pedig Kína hitelezné.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Így nézne ki eredetileg a Diákváros

Látványterv – Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Feláldozzák a kollégiumváros tervét

Az Index szerint a kínai egyetem terjeszkedése miatt a kormány feláldozta annak a budapesti kollégiumvárosnak a jelenlegi tervét is, amely nyolc-tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna korszerű tanulási és lakhatási körülményeket. A beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg.

Nyílt levelet írt a főpolgármester

A bejelentésre csütörtökön nyílt levélben reagált a főpolgármester. Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett levélben a következőket írja a főpolgármester: „Azonnali, haladéktalan tájékoztatást kérek a kormánytól, tényleg képesek-e több ezer magyar diák elérhető, olcsó lakhatását szolgáló Diákváros beruházást feláldozni a kínai állam magyarországi befolyásszerzésének szolgalelkű kiszolgálása miatt úgy, hogy annak több százmilliárdos árát a magyar adófizetőkkel fizettetnék meg.” – írja Karácsony Gergely a közösségi oldalán, majd így folytatja:

Megdöbbent a Városháza

„Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a kínai Fudan Hungary Egyetem kampuszának építésével kapcsolatban február 24-én a Kormány arról döntött, hogy a beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg.

Diákváros – kínai egyetem nélkül

Látványterv – Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Lakhatás diákoknak

Emlékeztetem: a Fővárosi Közgyűlés 2019. november 27-én – ellenszavazat nélkül – úgy döntött, szükségesnek tartja, hogy elinduljon a Budapest Diákváros Program megvalósítása, és ehhez kapcsolódóan elinduljon a jelenleg elhanyagolt barnamezős területek revitalizációja, amelynek részeként elsődleges cél a diákok számára elérhető lakhatást biztosító kollégiumi diákváros kialakítása, valamint a környék funkcionális megújítása érdekében új közintézmények létrehozása.

12 ezer diák számára kollégium

A Budapesti Diákvárossal kapcsolatos, több ütemben megvalósuló, végső állapotában 8.000 – 12.000 egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító elképzeléseket a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése – amelyen a kormány delegációját éppen Ön vezette, Miniszter úr – 2019. december 12-én megerősítette – írja Karácsony Gergely.

Ellenzi a főváros az elképzelést

A főpolgármester leszögezi: A Kormány döntése ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is. Ismét kénytelen vagyok emlékeztetni Miniszter urat arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: amit a Fővárosi Közgyűlés nem támogat Budapesten, az nem lesz. Hadd tegyem hát világossá: semmilyen formában nem támogatjuk, határozottan ellenezzük, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban” – írja a főpolgármester.

Kínai befolyást erősíti

Karácsony Gergely kijelentette: „Ellenezzük, mert a kínai egyetem építése a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével. Ellenezzük azért, mert a kormány által tervezett beruházás hatalmas összegű adósságot ró a magyar adófizetőkre, miközben annak gazdasági hasznát elsősorban a kínai állam élvezi, hiszen a hírek szerint kínai hitelből, kínai munkaerő igénybevételében, kínai vállalatok közreműködésével valósulna meg – ez pedig ellentétes lenne a magyar gazdasági érdekekkel is.

Ne erre költsék a milliárdokat

Ellenezzük azért, mert semmiféle kormányzati háttéralku nem lehet fontosabb több ezer magyar diák elérhető lakhatásának biztosításánál. Ellenezzük azért, mert meggyőződésünk szerint a kínai elit egyetemre fordítandó több százmilliárdnyi közpénz sokkal jobb helyen lenne a magyar köz- és felsőoktatás fejlesztési forrásai között.

Nem a gondolatszabadságról szól

Ellenezzük azért, mert egy olyan egyetem Magyarországra költöztetéséről van szó, amelynek alapelvei között a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt központi irányítása szerepel.

Szolgalelkűség

Mindezek alapján őszintén remélem, hogy a magyar diákok ezreinek megfizethető lakhatása és a Déli Városkapu projekt keretében tervezett zöld beruházások, megállapodásunknak megfelelően a Kormány számára fontosabbak, mint a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyásszerzéshez történő szolgalelkű asszisztálás és a kiváltságos kevesek érdekeinek ismételt kiszolgálása a többség jövőjével szemben.” – fejezi be levelét Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Déli Városkapu tervpályázat látványterve 2018-ban – Forrás: MTI