A kínai Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatban találkozott a kormány képviselője, Palkovics László miniszter és a főpolgármester, Karácsony Gergely. Nem tartottak közös sajtótájékoztatót, a megbeszélés után az egyik azt mondta lesz, a másik pedig, hogy nem lesz Fudan Egyetem a Diákváros területén.

Lesz Fudan Egyetem

Palkovics László a diákvárosprojekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina 9. kerületi polgármesterrel. A találkozó után nem volt közös sajtótájékoztató. A miniszter a megbeszélés után az újságíróknak kijelentette: a diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem lesz Fudan Egyetem

Ehhez képest Karácsony Gergely főpolgármester azzal lépett a nyilvánosság elé, hogy nem lesz Fudan-beruházás. Ezt posztolta a közösségi-oldalán: „Ferencváros polgármesterével ma Palkovics miniszternél jártunk, a diákváros ügye volt a téma. Kiderült, hogy a kínai elitegyetem igenis kiszorítaná a Diákváros fontos részeit” – írja a főpolgármester, majd így folytatja:

3 milliós éves tandíj

A kínai elitegyetem a magyar diákok számára szinte elérhetetlen lesz, több milliós tandíjat kell majd fizetni. A Fudan egyetem a magyar adófizetők pénzéből csak és kizárólag a kínai politikai és gazdasági érdekek szolgálja. „Újra, sokadszor tettem világossá: a Diákváros egyetlen négyzetcentijét sem adjuk a kínai egyetem javára. Ismét emlékeztettem a miniszterelnök adott szavára: amit a Főváros nem akar, az nem fog megépülni. Hát, nem akarunk kínai elitegyetemet, magyar Diákvárost akarunk.” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Nem kérdezik meg az embereket

A főpolgármester szerint a kormánynak esze ágában sincs megkérdezni az embereket akarnak-e egy ekkora beruházást a fővárosban, ezért Baranyi Krisztinával közösen indítanak egy konzultációt, ahol a következő kérdéseket teszik fel: Akarja-e Budapest népe, hogy a diákváros helyett kínai egyetem épüljön? Akarja-e Budapest népe, hogy 540 milliárdos hitellel adósítsák el az országot egy olyan egyetem miatt, ahol 2,5-3 millió forinttal kezdődne az éves tandíj? Akarja-e egyáltalán Budapest népe a Fudan-beruházást?

Nagyon sokba kerülne

„Egy ilyen nagy költségvetésű beruházásról nem dönthetnek az emberek feje felett, ezért kérünk minden budapestit, hogy június 4-től vegyen részt a konzultációról. Üzenjük meg Pekingnek, üzenjük meg a kormánynak: nem akarunk elitegyetemet a diákváros helyén.” – írta Karácsony Gergely.

Projekt értelmezése

A sajtótájékoztatón a kérdésekre válaszolva Palkovics László miniszter elmondta, a Fudan Egyetemen bölcsészettudományi és közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz. Szerinte mindenképpen előrelépés volt, hogy részletesen tájékoztatták Karácsony Gergelyt és Baranyi Krisztinát arról, hogyan kell a projektet értelmezni. Palkovics László közölte, délután közzéteszik azokat az anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem szerepelt a megállapodásban. Ugyanakkor szerinte nem ez a valódi vita, inkább politikai vita zajlik.

440 – 540 milliárd

A miniszter elmondása szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd az egyetem felépítése. 100 milliárd pedig nem a Fudan Egyetemre, hanem általános célú létesítményekre menne el. Palkovics László hozzátette, pontosabb összegekről a tervezés és az ajánlatok után lehet majd beszélni.

Nem döntöttek

Kiemelte, a sajtóban megjelent információkkal ellentétben a kormány nem döntött kínai beruházó mellett. “Nem döntöttünk el semmit, nem is dönthettük el, mert a projekt most kezd az operatív szakaszába lépni” – fogalmazott a miniszter. A finanszírozásról szólva azt közölte: ajánlatokat kérnek majd európai bankoktól, kínaiaktól is, és megfontolják majd, hogy az állam hogyan tudja ezt a saját eszközrendszerén belül finanszírozni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fudan Egyetem és a Diákváros területe

A főpolgármester által közölt, alábbi térképen jól látszik, hogy a Fudan Egyetem jelentősen összezsúfolná a Diákvárost. Baranyi Krisztina 9. kerületi polgármester szerint 8 ezer diákot az összenyomott Diákvárosban csak úgy lehetne elhelyezni, ha 40 emeletes kollégiumok épülnének.

Diákváros és a Fudan

A Diákváros és a Fudan Egyetem területe – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Kiemelt kép: A Diákváros látványterve – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely