Egy újabb vitaműsorban csaptak össze a fővárosi listavezetők. Most az ATV-ben találkoztak. Nem volt ott Szentkirályi Alexandra a Fidesz-KDNP listavezetője és Magyar Péter a Tisza Párt fővárosi listavezetője. Vitázott viszont: Baranyi Krisztina (Kétfarkú Kutyapárt), Grundtner András (Mi Hazánk), Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd), Soproni Tamás (Momentum) és Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapesért, LMP) listavezetője. A műsor legérdekesebb pillanatai Karácsony és Vitézy szóharcai voltak. Karácsony azt mondta, hogy Vitézyt egy álellenzéki párt támogatja.

Hamis beállítás

Karácsony Gergely szerint Budapest egy szabad, sokszínű és szolidáris város, a kormány ennek az ellenkezőjét képviseli. “Csak az nem tud együttműködni velem, aki nem akar” – mondta . Szerinte ő Budapest érdekeit nézi, míg a Fidesz a sajátját. Hamis beállításnak tartja, hogy a főváros hadakozik a kormánnyal, mert ők csak védekezni tudnak, például nem tudják elvenni a kormány vagyonát, míg fordítva a kormány megteheti ezt. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiszabadultak a NER-ből

A Déli körvasút kapcsán Karácsony arról beszélt, hogy szerinte a kormány leépítette a jogállamot, aminek része, hogy a déli körvasutat „katonai projektnek” minősítették. „Ennek a kormánynak végig a munkatársa voltál, örülök, hogy vannak emberek, akik kiszabadulnak a NER-ből, mint Magyar Péter, de ő legalább tisztázta a viszonyát” – vágta Vitézy Dávid fejéhez. Hozzátette: szerinte Vitézy egy jogállam-ellenes projektet támogat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Milliárdos fizeti a kampányt

Karácsony és Vitézy ezután az LMP-ről vitázott. “Te egy álellenzéki pártnak vagy a jelöltje” – mondta Karácsony Vitézynek, majd kijelentette: “Egy NER-be beleszületett milliárdos finanszírozza a kampányodat. Ez a párt azért támogat téged Dávid, hogy a politikai térképre visszalopakodjanak.” 

Miről beszélsz?

Vitézy erre úgy válaszolt, hogy Baranyi Krisztinát és a te csapatod tagjait is korábban ez a párt támogatta. “Miről beszélsz főpolgármester út, ne haragudj már” – vágta Vitézy Karácsony fejéhez a választ.

Nincs miről beszélniük

Karácsony szerint Vitézyt Ungár Péter, az LNP vezetője beszélte rá, hogy induljon a választáson. Elmondta, hogy mikor ő Ungárral tárgyalt egyszer megjelent Orbán Viktor, ekkor döntötte el, hogy nincs miről tárgyalniuk. Arra kérte Vitézyt, hogy tisztázza a kormánnyal való viszonyát. 

Nehéz évek

A főpolgármester szerint azoknak, akik nem voltak ott a vitán, nincs üzenetük a főváros számára. „Az elmúlt öt év talán az egyik legnehezebb volt Budapest számára.” Szerinte azért tudtak talpon maradni, mert az ellenzéki kerületi polgármesterek szövetséget alkottak a városban. Állítja, hogy ők egy jó rendszerben működtek, épp ezért alakította át a kormány a fővárosi választási rendszert. Karácsony a budapestieknek az életminőségük javulását ígérte. Azt kérte, hogy ne csak főpolgármesterségét, hanem az általa vezetett listát is támogassák a választók, így tudják majd folytatni az elkezdett munkát.

Nem ugródeszka

Vitézy Dávid sajnálja, hogy a Fidesz jelöltje megint nem ment el vitatkozni. Vitézy szerint mindenki a saját táborának játszik és lájkokat gyűjt, ő ezt akarja meghaladni az indulásával. Nem akar pártpolitikus lenni, nem akar miniszterelnökjelölt lenni, neki Budapest nem ugródeszka. Hol Lázár János, hol Tarlós István miatt nem tudott a főváros fejlesztésén dolgozni. Ahhoz kér most felhatalmazást, hogy folytatni tudja ezt a munkát.

Ez a fővárosi lista lényege

A Fővárosi Közgyűlésben a június 9-i önkormányzati választás után nem a kerületi polgármesterek ülnek majd, hanem 32 tagját listás választási rendszer alapján választhatják meg a budapestiek. A 33. hely a közvetlenül választott főpolgármesteré. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a budapesti választók eggyel több szavazólapot kapnak, mint 2019-ben: a kerületi polgármester- és képviselőjelöltek, valamint a főpolgármester-jelölt mellett pártlistákra is szavazhatnak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Vitézy és Karácsony vitáznak – Forrás: ATV