Karanténba került a Pesti úti idősek otthonának orvosa. Az otthonban már 198 fertőzött van, közülük nyolc lakó meghalt.

Tájékoztatom, hogy a Pesti Úti Idősek Otthon intézményi orvosa COVID-19 megbetegedés gyanúja miatt 14 napos otthoni járványügyi zárlat alá kerül, így nem tudja ellátni személyesen a szerződésben foglalt feladatait” – írja a 24.hu egy a birtokukba került, vasárnapi levélre hivatkozva, amelyet a X. kerületi tisztifőorvos küldött az idősotthon vezetőségének. A levél hitelességét az illetékes önkormányzat sajtóosztálya is megerősítette.

A levélben azt is részletezik, hogy már találtak új orvost, aki helyettesíteni tudja az április 26-áig karanténba kényszerített háziorvos munkáját. A helyettesítést betöltő orvos hétfő reggel már el is kezdte a tevékenységét, ennek köszönhetően az idősotthonban tartózkodó több száz lakó egészségügyi felügyelete megoldódott.

A 24.hu információi szerint a karanténba küldött orvost tesztelik a koronavírusra, de eredmény még nem született.

Az országos tiszifőorvos, Müller Cecília pénteken látogatott el az idősotthonba, ezt követően intézkedésekre kötelezte a fenntartót, hogy biztosítsák a gondozottak folyamatos orvosi ellátását és felügyeletét. Minderre azért volt szerinte szükség, mert súlyos problémák merültek fel az intézményben az orvosi ellátással: a szerződött szakorvosok nem foglalkoztak megfelelően az érintettekkel, még az intézményt is volt, hogy kerülték, és mindez odáig vezethetett, hogy túl későn vették észre a fertőzés mértékét, ami végül tömeges lett.

A fenntartó Fővárosi Önkormányzat sajtóreferensei szerint a tisztifőorvos állításai alaptalanok, mivel szerintük igenis volt korábban orvos az intézményben. A vizsgálat folytatódik, viszont az ügyet legvégül a Budapest Főváros Kormányhivatala fogja lezárni.

Tömeges megbetegedés van az otthonban

A lakók közül 198-an megfertőződtek a koronavírussal, míg nyolcan el is hunytak a betegségben. Az idős betegeket egy tucat mentőautóval szállították el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe múlt hét csütörtökön, az idősotthont pedig fertőtlenítették.

A BudaPestkörnyeke.hu cikkeit a Pesti úti idősek otthonáról ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: szállítják el a koronavírusos betegeket az idősek otthonából – Forrás: MTI/