Budapest főpolgármestere az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége lett volna, ám nem sokkal az adás előtt lemondta a megbeszélt interjút. A csatorna információi szerint Karácsony Gergely önkéntes karanténba vonult. Az elmúlt időszakban a koronavírus miatt több politikus is önként bezárkózott pár napra.

Este karanténba vonult

A főpolgármester hétfő este az ATV vendége lett volna, de nem sokkal adás előtt érkezett a szerkesztőkhöz a telefon, hogy Karácsony Gergely nem tud jönni, mert este karanténba kellett vonulnia. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Koronavírusos társaságában lehetett

A csatorna úgy tudja, hogy a főpolgármester önkéntesen ment karanténba. Erre mindenkinek lehetősége van, aki azt gyanítja, hogy koronavírus-fertőzött lehet, mert fertőzött ember társaságában volt.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

10 nap elszigeteltség

Az önkéntes karantén, ahogy a nevében is benne van, önként vállalt bezártságot jelent. Ilyenkor a karantént vállaló személy önként dönthet arról, hogy a hatósági karanténhoz hasomlóan 10 napig elszigetelve él, vagy tesztelteti magát.

Két negatív teszt kell a karantén feloldásához

A hatósági karantén akkor oldható fel 10 napnál korábban, ha a karanténra kötelezett személy két negatív tesztet produkál egymástól 72 óra különbséggel. Ekkor a hatósági karantén megszűnik és ha a negatív teszt tényét bejelentik a rendőrségnél, akkor a hatóság emberei sem fognak kimenni már ellenőrizni.

Felelős viselkedés

Az önkéntes karanténnál is hasonló a helyzet. A betartása önkéntes, nem ellenőrzi a rendőrség. Ha a karanténba vonult személy felelősen viselkedik, csak akkor hagyja el 10 napnál korábban a karantént, ha rendelkezik 72 óra különbséggel két negatív teszttel.

Több politikus is így döntött

Az elmúlt időszakban több politikus is az önkéntes karantént választotta akkor, amikor kiderült, hogy koronavírus-fertőzöttek közelében volt, azokkal találkozott.

Szentendre polgármestere is így döntött

Emlékezetes eset volt még a koronavírus-járvány elején, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt a marokkói külügyminiszter látogatása. Amikor hazautazott, bejelentették, hogy koronavírusos a miniszter. Mivel sok találkozója volt Magyarországon, szinte mindenki önkéntes karanténba vonult, akivel találkozott. Így tett akkor Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt is.

Nem jelentette be a karantént

Karácsony Gergely nagyon aktív a Facebookon, naponta posztol. Meglepő, hogy cikkünk megjelenéséig a karanténjáról még egy ici-pici posztot sem tett ki a Facebook oldalára. 

Mégis posztolt

Nem sokkal cikkünk megjelenése után a főpolgármester mégis posztolt. Így fogalmaz: “Köszönöm a sok aggódó kérdést, annyi történt, hogy éreztem, valami nem stimmel, kis fejfájás, némi hidegrázás, és bár tudtommal nem kerültem szoros kapcsolatba COVID-fertőzöttel, mégis úgy láttam helyesnek, hogy amíg nem érkezik meg a PCR-tesztem eredménye, otthon maradok. Megjött a teszteredmény reggel: negatív. A sok kedves aggódás mellett egy hosszabb alvás is jót tett. Megyek is a dolgomra. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!” – írja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a főpolgármester friss írása

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, főpolgármester – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd