Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt tegnap a kormány hivatalos Facebook oldalán megosztottak egy táblázatot, amely arról ad tájékoztatást, hogy az egyes oltások beadását követően hányan haltak meg. Ebből az derül ki, hogy a keleti vakcinák jobbak, mint a Pfizer. Karikó Katalin a Pfizer-vakcina kifejlesztője felháborodott. Egy posztban magyarázza el hogyan trükközött a magyar kormány az adatokkal.

Statisztika

A táblázatban tételesen felsorolják a jelenleg Magyarországon használatban lévő vakcinatípusokat, melyek mellett feltüntetik azt is, hogy 100 ezer oltott emberre vetítve hányan haltak meg a második vakcina beadását követően. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erről nincs szó

Fontos, hogy a táblázat nem arról ír, hányan haltak meg esetlegesen a vakcina miatt, csupán általános adatokat közöl. A táblázat célja az lehetett, hogy a kormány bebizonyítsa a keleti vakcinák a nyugatiaknál is jobbak, illetve arra igyekezett még extrában ráerősíteni, hogy a baloldal oltásellenes.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Alapvető információk hiánya

Ezen túlmenően azonban az összesítésből alapvető információk maradtak ki. Ahogy arról korábban is írtunk, nem tüntették fel azt sem, hogy melyik vakcinával hány embert oltottak és kiket, milyen betegséggel, milyen korúakat. 

A vakcinatípusok

A vasárnap közzétett táblázat szerint 100 ezer oltottra vetítve 32-en hunytak el a Pfizer beadását követően, 20-an a Moderna után, 16-an a Sinopharm vakcina beadását követően, 7-en az AstraZeneca után és 4 ember halt meg a Szputnyik V dózisait követően. Az adatok a tájékoztatás szerint a 2020. december 26-a és 2021 április 20-a között eltelt időszakra vonatkoznak.

Megszólalt Karikó Katalin

A táblázat tartamára reagált most Karikó Katalin –  a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus – is, aki úgy véli, hogy a kormány a szükséges információkat sajnálatosan lehagyta a táblázatról. Éppen ezért azokat most ő maga tette közzé a Facebook oldalán.

Sokan elküldték neki a táblázatot

„A táblázatot sokan elküldtétek, ezért kiegészítettem a szükséges információval, amit sajnálatosan lehagytak róla, az elhunytak korára nem tudok semmilyen adatot, de egy ilyen közleményben azt is kötelező lett volna feltüntetni.”

A táblázat valódi tartalma

“Tehát 4 hónap alatt halt meg 32 idős ember 100 ezer Pfizer beoltottból akiket az öregek otthonában beoltottak és krónikus betegségben szenvedtek. A kínai vakcina esetében 2 hónap alatt 100 ezer beoltott közül 16 ember halt meg, akik krónikus betegségben nem szenvedtek.”

Kutatónak sem kell lenni

“Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki észrevegye, megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit, vagy hisztorikus adatokkal. A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ. Azt kellett volna feltüntetni, hogy Magyarországon 4 hónap alatt 100 ezer idős krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel nem rendelkező 100 ezer emberből hányan halnak meg 4 hónap alatt.” – írja posztjában a biokémikus. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karikó Katalin – Forrás: YouTube