Érdekes adatokat közölt közösségi oldalán Magyarország kormánya, ugyanis egy nemrégiben megosztott bejegyzésükben tételesen felsorolják az itthon alkalmazható vakcinákat, a táblázatból pedig egész pontosan az derül ki, hogy az oltást követően összesen hányan fertőződtek, illetve haltak meg.

Ezt taglalja a táblázat

A táblázat kapcsán fontos megemlíteni, hogy az csupán azt taglalja, hogy összesen hányan kapták el a fertőzést majd hunytak el azt követően, hogy megkapták valamelyik oltást, az adatok azonban nem arra vonatkoznak, hogy bárki az oltás szövődményeibe halt volt bele. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs 100 százalékos védelem

Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy a második oltás beadását követően hogyan is fordulhat elő, hogy bárki meghalt a koronavírusban, ám erre egészen egyszerű a magyarázat: egyetlen vakcina sem nyújt 100 százalékos védelmet.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A vakcinatípusok

A vasárnap közzétett táblázat szerint 100 ezer oltottra vetítve 32-en hunytak el a Pfizer beadását követően, 20-an a Moderna után, 16-an a Sinopharm vakcina beadását követően, 7-en az AstraZeneca után és 4 ember halt meg a Szputnyik V dózisait követően. Az adatok a tájékoztatás szerint a 2020. december 26-a és 2021 április 20-a között eltelt időszakra vonatkoznak.

Itt a táblázat:

Ezért hozták nyilvánosságra

“A baloldali politikai erők többféle módon folytatják oltásellenes kampányukat. Ennek egyik formája az, hogy kétségbe vonják egyes vakcinatípusok hatékonyságát. Ezért a kormány nyilvánosságra hozza az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. Ezekből az adatokból jól látható, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és erős védelmet nyújt a fertőzés ellen. Mindenkit arra kérünk, hogy éljen az oltás lehetőségével. Az oltás életet ment” – olvasható a kormány által közzétett posztban.

Kevés adat

A táblázatban azonban semmi egyebet nem tettek közzé, így például arra sincs adat, hogy az áldozatok közül bárki az oltás szövődményeibe halt volna bele, de azt sem lehet tudni, hogy az oltottak átlagos életkora hány év volt az egyes vakcinatípusok esetén.

A halálozási adatok

További érdekesség egyébként, hogy Orbán Viktor pár nappal ezelőtt a Kossuth rádiónak adott interjújában azzal magyarázta az itthoni rossz halálozási statisztikákat, hogy nálunk egészen más a napi adatszolgáltatás mint máshol, azaz nem tesznek különbséget aközött, hogy valaki covidban vagy coviddal hal meg.

A 8 hónapos csecsemő

Így fordulhatott elő az is, hogy pár héttel ezelőtt egy 8 hónapos csecsemő is felkerült a halálozási listára. Erről akkor Müller Cecília adott tájékoztatást az aktuális operatív törzsön. Az országos tiszti főorvos akkor elmondta, hogy a gyermek bár koronavírusos volt, a halálát nem a betegség, hanem egy egészen más fertőzés okozta. Mivel azonban a koronavírussal a szervezetében halt meg bekerült a statisztikába.

Aggályok

Persze ez sok kérdés felvet és alapvetően elég aggályos is, hiszen így a napi statisztikai adatok nem mutatnak egységes képet arról, hogy valójában 24 óra leforgása alatt hányan halnak meg valójában a covid szövődményeiben.

A statisztikák nem tiszták

Az elmúlt napon 205 áldozatot követelt a vírus, erről itt a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is beszámoltunk, ám a fentiek fényében kérdés, hogy ebből a 205 személyből hányan haltak meg a covid miatt és hányan úgy, hogy csupán fertőzöttek voltak, a halálukért azonban más betegség a felelős. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarországon egyébként jelenleg ezek a vakcinák érhetők el:

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd