A magyar kutatónőnek többen Nobel-díjat adnának, amiért az ő szabadalma alapján készülhetett el a Pfizer, valamint a BioNTech közös vakcinája. Karikó Katalin kaphatta meg elsőként a Közmédia Év Embere Díjat.

Koronavírus-vakcina

Magyar tudósnő szabadalmának köszönhetően fejlesztették ki a koronavírus elleni védőoltások egyikét. Karikó Katalin nagyon örült a rangos díjnak, azonban megjegyezte, hogy nem az elismerésekért dolgozik, utoljára 40 éve kapott díjat a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíját – írja a Bors a Kossuth rádió műsora alapján.

Teljesen természetes komponensekből készül a vakcina

A magyar kutatónő elmondta, hogy még soha sem hagytak jóvá RNS-alapú vakcinát, azonban a prototípusokat már több mint 10 éve használják. Karikó szerint az általuk használt messenger RNS összetétele megegyezik azzal, amelyet a szervezet állít elő a sejtekben. „Az oltás teljesen természetes és növényi nukleotidokból készül” – mondta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem a kitüntetések kellettek neki

„Saját magam mindig tudtam, hogy amit csinálok, az fontos, de semmilyen kitüntetésre nem vágytam, nem a díjakért dolgozom” – nyilatkozta a tudósnő.

Örül az elismerésnek

A Philadelphiában élő Karikó azért is örül a díjnak, mert ennek köszönhetően nagyobb figyelmet kaphatnak a kutatók, akik munkáját a későbbiekben jobban elismerhetik.

Reményt adott az embereknek

Karikó Katalin többek között azért is boldog, mert a kifejlesztett vakcina tényleg segíthet az embereknek, sőt a vakcina segítségével remélhetően minden visszaállhat a régi kerékvágásba.

Ide kapcsolódik

Megtapsolták

Nemcsak a magyarok dicsérték a magyar tudósnőt, hanem a Pennsylvaniai Egyetemen is gratuláltak Karikónak. Az oltásra váró orvosok és egészségügyi dolgozók megtapsolták a magyar tudósnőt, aki emiatt teljesen el is érzékenyült, elsírta magát.

Karikó Katalin már megkapta az oltást

A tudósnő december 18-án kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, a második injekciót pedig január elején fogja megkapni. Karikó elmondta, hogy semmilyen mellékhatást nem észlelt a védőoltással kapcsolatosan.

Orbán Viktor is gratulált neki

A magyar tudósnő számos felkérést kap különböző helyekről, igyekszik valamennyinek megfelelni. Karikónak a magyar miniszterelnök is gratulált, sőt Orbán Viktor még a véleményét is kikérte a vakcina hatásával, működésével kapcsolatban.

Kiemelt kép: Koronavírus-védőoltás – Forrás: BudaPestkörnyéke