Levelet írt Sulyok Tamás köztársasági elnöknek a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel. Ebben azt kérte Sulyoktól, hogy tegyen nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelembe részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában, hogy ne legyenek elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek kitéve.

Novák Katalinnal is találkozott

„Ahogy arról talán Ön is értesült, idén január 15-én személyesen volt alkalmam felvetni Novák Katalin köztársasági elnök asszonynak a kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslatomat. Örömömre szolgált, hogy Elnök Asszony részéről nyitottságot tapasztaltam, ám az ismert közéleti események elsodorták az akkor ígéretesnek indult párbeszédet is” – írta a köztársasági elnöknek az alkotmányjogász.

 Párbeszédet szeretne

„Az ügy azonban mit sem vesztett jelentőségéből, ezért azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy folytassuk ott a párbeszédet, ahol Novák Katalinnal kényszerűen abbahagytuk”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kegyelmet kér

„Javaslatom január óta változatlan: azt kérem Öntől, mint Magyarország köztársasági elnökétől, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve”.

Döntsön egy bizottság

„Annak érdekében, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javaslom, hogy állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené Önt az egyedi ügyek elbírálásában” –  írta levelében a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel.

Morálisan indokolt

„Úgy vélem, hogy az általam javasolt vállalások, ha tökéletes és végleges megoldást nem is kínálnak az életvégi döntések meghozatalához való jog kapcsán, jelen jogszabályi környezetben jelentős előrelépést jelentenének. Mivel a köztársasági elnöki kegyelem ilyen típusú gyakorlása morálisan teljesen indokolt, kiváló lehetőség lenne a kegyelmezési jogkörben megrendült bizalom helyreállítására is”.

Személyes találkozót javasol 

„Előre is köszönöm, ha megfontolja javaslataimat. Ha nyitott volna rá, örömmel állok rendelkezésére egy személyes találkozó keretében is” – zárja sorait az alkotmányjogász.

Az aktív eutanáziért harcol

Karsai Dániel tavaly ősszel állt nyilvánosság elé, hogy ALS-ben szenved, és harcot hirdetett az eutanáziához való jogért, hogy ő és sorstársai meghozhassák az élet végi döntésüket, amikor már képtelenek elviselni a fizikai és mentális fájdalmakat.

Nem szeretne légzéssegítőt

Az alkotmányjogász állapota folyamatosan romlik, lassan légzéssegítőre is szüksége lesz, hogy rendesen kaphasson levegőt. Néhány nappal ezelőtt testvére azt mondta, Dani nem szeretne oda eljutni, hogy lélegeztetőgépre kerüljön, nem akarja, hogy gépek tartsák életben. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: RTL