Aggódnak az állattartók a Pest megyei Váchartyánban. Többen is orvosi leletekkel, kórházi zárójelentésekkel tudják igazolni, hogy a településen fagyálló miatt vesztették el kutyájukat vagy macskájukat. A gazdik azt állítják: ez nem lehet a véletlen műve.

Fagyállóval mérgeznek

A BudaPestkörnyéke.hu hírportált levélben megkereső Marina Csilla már két kutyáját vesztette el mérgezés miatt. A kutyákat állatkórházba vitette, ott mutatták ki a szervezetükben a fagyállót. Bár az állatorvosok megpróbáltak mindent, nem tudták őket megmenteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni

Legalább 50 állat pusztult el

„Váchartyánban ez már majd öt éve tart, minden télen beindul a mérgezés. Kizárt dolog, hogy ennyi véletlen lenne, a helyiek által létrehozott közösségimédia-csoport bejegyzései szerint legalább 50 megmérgezett kutyáról és macskáról lehet szó” – jelentette ki a nő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Jó lenne, ha a hatóságok is lépnének”

„Bele sem merek gondolni abba, mi lehet, ha egyszer egy gyerek kóstol bele a négylábúaknak kirakott méregbe. Készítettem egy térképet, hol voltak legutóbb mérgezések, jó lenne, ha a hatóságok is lépnének” – tette hozzá.

Itt történtek mérgezések

Forrás: Facebook

Ismeretlen gonosztevő

Csilla elmondása szerint volt, aki saját szemeivel látta, hogy valaki idegen húst dobott a kertjükbe, ebben lehetett a méreg, mások szerint viszont az utcákra kirakott műanyag tálkákba rak valaki fagyállót. A kis kedvencek, miután beleszagolnak, megeszik-megisszák a mérget.

Az állatorvos is megerősíti a híreket

A mérgezésekről a település állatorvosai is hallottak már, de az állatokat nem ők kezelték, mert ilyen tünetekkel állatkórházba kell vinni a négylábúakat. Egy másik helyi lakos szerint hat kis állatával is így végzett valaki. A férfi szerint is egyértelmű a szándékosság. A településen sok a kóbor kutya, nem kizárt, hogy valaki a gazdátlan állatoktól félve tett ki mérget.

Nevelni kell a kutyákat

A kutyakiképzők azt tanácsolják, bele kell nevelni a kutyákba, hogy ne fogadjanak el idegentől ételt, ne vegyenek fel a földről eldobott maradékot, ne igyanak bele ismeretlen tálba, vízbe. A kutya fajtájától, egyéniségétől függően ez nem egyszerű feladat, de életet menthet. Alaptréning a házi kedvencünknél, hogy csak parancsra, engedélyre egyen, ezt bevezetve már megelőzhetjük a bajt.

Megdöbbent a polgármester

Koblász Sándor, Váchartyán polgármestere értesüléseink szerint megdöbbent, amikor értesült arról, milyen gondok vannak a településen. Azt állítja, nem tudott a történtekről.

Nem érkezett bejelentés

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya szerint abban az esetben, ha a rendőrségre bejelentés érkezett volna a mérgezésekről, akkor állatkínzás miatt gyanúja miatt eljárást indítottak volna. Eddig azonban egyetlen érintett állattartó sem kért segítséget a hatóságtól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni

Kiemelt kép: sorozatosak a mérgezések Váchartyánban. Fotó: Facebook