Kemény, szókimondó megállapításokkal zárult az a vizsgálat, amelyet a XVII. kerületi, Rákosmente önkormányzat rendelt a ferihegyi repülőtér zajszennyezése kapcsán.

A te sikered, a mi sikerünk! Gyere hozzánk hirdetésszervezőnek és vidd el a parádés jutalékod! A részletekért kattints ide!

A méréseket 2018 május 1.-augusztus 31- között végezték. A megállapítás szerint a megnövekedett reptéri forgalom az ott élők környezeti érdekét indokolatlan módon és mértékben sérti – írja összeállításában az Index.hu.

A kerület indoklása szerint Riz Levente polgármester azért kezdeményezte a független vizsgálatot, mert a reptér működéséből eredő zajhatás Rákosmentének több évtizedes megoldatlanproblémája.

Nagy méretű kép

A kerület közleménye szerint elviselhetetlen a zajterhelés a repülőtér 1-es futópályának 2015-ös lezárása óta, ami miatt a forgalom nagy része „minden évben több hónapon keresztül – napi több száz fel- és leszállás – Rákoshegy városrész felett zajlik”. Ezzel pedig az ott élők „pihenéshez, egészséges élethez való alkotmányos alapjogait korlátozza”.

A repülőtér üzemelésével összefüggésben megállapítható, hogy a környezetre gyakorolt hatás szempontjából szokásos (normál) üzemszerű állapot nem határozható meg, ezért az ott élők kiszolgáltatott helyzetben vannak, nincs módjuk a tevékenység korlátozására.

A vizsgálati időszakokban a zajterhelés-növekedés nappal (06:00-18:00 óra) ~ 10 dBA, az esti (18:00- 22:00 óra) időszakban ~12 dBA, az éjszakai (22:00-06:00 óra) időszakban ~14 dBA értékű.

A szakértői anyag szerint a zajterhelés nem csak az emberi egészség veszélyeztetésében nyilvánul meg, hanem az ingatlanok értékcsökkenésében is.

A szakértő azt is megállapítja, hogy a repülőtér által okozott zaj vonatkozásában alapvető szemléletváltásra van szükség”. Figyelembe kell venni a környezeti érdeksérelem valamennyi elemét.

Környezetvédelmi szakértői álláspontja szerint a jelenlegi állapot az érintett területen élő lakosság környezeti érdekét – különös tekintettel a pályazárra – indokolatlan módon és mértékben sérti.

Pár nappal ezelőtt írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy Tarlós István főpolgármester felvetette, hogy az áruszállítást és a fapados járatokat költöztessék el vidékre. Nem sokkal később a turisztikai lobbi fúrni kezdte ez ötletet, szerintük a fapadosoknak igen is Ferihegyen van a helyük.

Ferihegyen vége lehet a fapados vircsaftnak, mehetnek Kecskemétre

Egyelőre maradnak a fapadosok Ferihegyen, erős a turisztikai lobbi

Kiemelt kép: Ferihegyi repülőtér – Fotó: BPK