Lámpába épített kémkamera és lehallgató készüléket rejtettek el az érdi alpolgármester irodájában a számítógépe felett. Csőzik László, Érd polgármestere szerint drámai, hogy ilyen a rendszerváltás után 33 évvel megtörténhet Magyarországon.

Alakzatban égett ki a ledlámpa

Furcsán világított az egyik lámpa, az alpolgármesternek fel is tűnt egy ideje, de nem gyanakodott kémkamerára. A titkársági irodában 23 ilyen ledégő van, pár napja kettő kiégett. Furcsának találták, hogy az egyik égő alakzatban égett ki, ezért szakembert hívtak, aki szétszedte és megállapította, hogy rejtett kamera és lehallgatókészülék van beépítve az ízzóba – tájékoztatta a BudaPestkörnyéke.hu hírportált László Ferenc, az Érdi Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elképesztő és szomorú

Csőzik László, nem sokkal a cikkünk megjelenése előtt adott hírt a kémkamera leleplezéséről, így fogalmaz: „Elképesztő és nagyon szomorú ügy miatt kell most a nyilvánossághoz fordulnom. Pár nappal ezelőtt a polgármesteri titkárságon az általános helyettesem irodájában az egyik plafonon lévő ledes spotlámpában a képen látható megfigyelő és lehallgató berendezést (kamerát és mikrofont) találtuk.” 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Feljelentést tettek

A polgármester hozzátette, feljelentést tett a rendőrségen. „Ami első blikkre megállapítható: a kémkamera vette a szobában zajló eseményeket. Ami drámaibb: a kamera pont az asztalon lévő számítógép felett volt, tehát akár a begépelt jelszavakat is venni tudta. Remélem, a nyomozás kideríti, ki és miért szerelte fel, kinek továbbította a jeleket.”

Megfigyelési botrány

Csőzik László szerint „Borzalmasan szomorú ez az eset, mert 33 évvel a rendszerváltást követően ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie. De hogy őszinte legyek, az elmúlt évek megfigyelési botrányai – különösen a Pegasus-szoftver bevetése – után engem már semmi nem lep meg.”

Ezt a készüléket találták a Városházán

Forrás: Facebook/Csőzik László

Gödöllő polgármesterét is megfigyelhették

Tavaly nyáron derült ki, hogy a Pegasus-kémszoftverrel lehallgatták Gödöllő polgármesterét, Gémesi Györgyöt is. Egy nemzetközi újságírócsapat tényfeltárása alapján több ismert magyar ellenzéki, közéleti személyiséget is megfigyelhettek. Az egyik érintett Gémesi GyörgyGödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke lehetett. A kiszivárgott adatok szerint mobiltelefonjának célpontként való kiválasztása 2018 végén történt.

Titkos adatbázisban Gémesi száma

Kiderült, a polgármester telefonszáma is szerepel abban a kiszivárgott nemzetközi adatbázisban, amely azt mutatja, hogy az NSO nevű izraeli kémszoftvercég ügyfelei milyen telefonszámokat választottak ki megfigyelések célpontjának. A Telex szerint számos közvetett bizonyíték van arra, hogy a magyar célpontok kiválasztása mögött magyar állami szervek állnak.

Nem lepődött meg a gödöllői polgármester

Nagy meglepetés nem ért, sejtettem dolgokat, indirekt jelei voltak annak, hogy valakik valahonnan információkat tudtak meg az induló pártunkról. Félelmetes, hogy ilyen szinten be tudnak lépni az ember intim szférájába. Ez több kérdést is felvet a jövőt illetően: Hol a határ? Ki, mit és mire használ fel? – fejtette ki Gémesi György, aki 1990 óta vezeti Gödöllőt.

Az ismerőseinek a száma is a listán

Az ellenzéki polgármesterrel egy időben, 2018 végén választották ki a kémszoftver célpontjává Gémesi egy kormányzati ismerősét. Emellett két olyan telefonszám is felbukkan a kiszivárgott listán, melyek Gémesi párttársához és volt alpolgármesteréhez kötődnek.

Régóta zaklatják

Gémesit elmondása szerint évek óta zaklatják, fenyegetik, és a nyilvánosság előtt is beszélt arról a gyanújáról, miszerint a magyar titkosszolgálatok megfigyelik. A támadások szerinte azután sokasodtak meg, amikor a Magyar Önkormányzatok Szövetségét vezető Gémesi több polgármestertársával megpróbált egy új, a Fidesztől független jobboldali pártot felfuttatni.

Megszólalt a belügyminiszter

Az ügy kirobbanása után, Pintér Sándor belügyminiszter közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Pintér Sándor hozzátette: ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják. Később Kósa Lajos elismerte, hogy Magyarország titokban tényleg megvette az izraeli kémszoftvert, sőt az is kiderült, hogy Varga Judit igazságügyminiszter helyettese, a korrupcióval megbukott Volner Pál írta alá a megfigyeléseket. Nem is keveset, naponta akár 4-5 ilyent is szignózhatott a miniszter helyett. A megfigyeléseket csak a miniszter írhatta volna alá, de Varga Judit fél éve nem válaszol a sajtónak arról, miért passzolta át ezeket az aláírásokat a bizalmasának, Völnernek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van Csőzik László posztja

Kiemelt kép: Csőzik László, Érd polgármestere és a lehallgató készülék – Forrás: Facebook/BPK