Megszakította útját Budapesten kedd délelőtt a finn katonai légierő egy C-295 típusú repülőgépe, amely leszállt a Liszt Ferenc-repülőtéren.

Megszakította útját Budapesten kedd délelőtt a finn katonai légierő egy C-295 típusú repülőgépe, amely leszállt a Liszt Ferenc-repülőtéren – erősítette meg a Budapest Airport.

Tájékoztatásuk szerint a repülőgép Tamperéből tartott Bukarestbe, amikor meghibásodást észleltek a fedélzeten. A leszállást követően a szakemberek megvizsgálták a hiba okát. A repülőgép szerdán indul tovább – írták.

Legutóbb 2019 júliusában írtunk ferihegyi kényszerleszállásról. Akkor műszaki hiba miatt Budapesten szakította meg útját az Air Baltic Airbus A220-as gépe. A pilóták akkor a kormányszerveknél tapasztaltak hibát, ezért döntöttek az út megszakítása és a budapesti leszállás mellett.

Szintén 2019 júliusában történt, hogy felszállás közben darabokra esett a Budapestről Hurghadába induló Boeing 737-400-as gép két futóművének abroncsa. A gép egyórányi repülés után fordult vissza, majd landolt ismét Ferihegyen. Az utasok közül senki nem sérült meg.

Budapest, 2019. április 19. – MTI/Mihádák Zoltán

A világ legnagyobb utasszállítója is szállt már le kényszerűségből Budapesten. 2019 áprilisában a Qatar Airways Dohából Londonba tartó járata kényszerleszállást hajtott végre a Liszt Ferenc-repülőtéren egy utas rosszulléte miatt.

Ezek a típusú repülőgépek rendszeresen közlekednek a magyar légtérben, az átlagos utazómagasságuk 11 km, a sebességük pedig 900 km/h.

A világ legnagyobb befogadóképességű utasszállító repülőgépe, a kétszintes, négyhajtóműves Airbus A380-800-as ezt megelőzően csak egyszer, egy 2011-es bemutatón landolt Budapesten, mert a ferihegyi repülőtér korlátozottan képes csak kiszolgálni ezt az óriási géptípust.

Kiemelt kép: Ferihegyi repülőtér – Fotó: BPK