Igazi bátor döntést hozott a Debreceni Egyetem. Megvonták Putyintól az egyetem díszpolgára címet, de nem azért, mert lerohanta Ukrajnát, hanem mert egykor nem személyesen vette át tőlük az elismerést. Tényleg ennél jobb indokot nem sikerült kitalálni a professzor uraknak?

Sokan bírálták az egyetemet

Az Ukrajna elleni orosz támadás megindulása óta számos bírálat érte a Debreceni Egyetemet, hogy az események ellenére egyetem díszpolgára maradhatott Vlagyimir Putyin. Az egyetem vezetése napok óta hallgatott, ám most végre megszületett a válasz: az orosz elnök nem díszpolgára a Debreceni Egyetemnek, de nem azért, mert időközben megfosztották volna a címtől, hanem egész más miatt.

5 éve adták Putyinnak

Putyin még 2017-ben kapta a megtisztelő címet a Debreceni Egyetemtől. 90 százalékos többséggel támogatta akkor a Debreceni Egyetem szenátusa Putyin díszpolgári címét, igaz mindössze a testület 60 százaléka adta le a szavazatát – derül ki a voksolási eljárás dokumentumaiból.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Paks 2-vel indokolták

Az elismerést akkor azzal indokolták, hogy a Paks II. beruházásra hazánkba érkező orosz szakemberek gyerekeit okító tanárokat Debrecenben képzik majd.

Gyorsan ment akkor az elismerés

Érdekesség, hogy nagyon sürgős volt 2017-ben Putyin elismerése. A jegyzőkönyvek szerint elektronikus voksolásra olyan „sürgős ügyekben kerülhet sor, amely nem indokolja az ülés összehívását”. Vagyis a budapesti dzsúdóvébére hazánkba látogató orosz politikus egyetemi címe ezek szerint nem tűrt halasztást – írja a Hvg.

Erkölcsi elismerés

A már bővebb, 1 oldalas előterjesztésben fejtik ki, mivel érdemelte ki Putyin a megtiszteltetést. A rektor, Szilvássy Zoltán által jegyzett anyagban leszögezik: az egyetemi kitüntetések és címek adományozásáról szóló szabályzat szerint többek közt az a belföldi vagy külföldi személy kaphatja meg a díszpolgári címet, aki „munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem jó hírnevének az erősítését”.

5 évig nem vették észre Debrecenben

Most 5 évvel később ugyanez az egyetem azt írja, hogy tulajdonképpen Putyin azért nem díszpolgára a Debreceni Egyetemnek, mert 2017-ben nem személyesen vette át. Vagyis a professzor uraknak 5 év alatt nem tűnt fel, hogy valami nem stimmel Putyin elismerésével.

Nem birtokosa a címnek Putyin

A Debreceni Egyetem közleménye szerint szabályzata szerint ugyanis a civis honoris causa kitüntetésre javasolt személynek nyilvános ünnepélyes szenátusi ülésen kell átvennie kitüntetését. És mivel Putyin nem vette át, igy nem is birtokosa a címnek, tehát nem jogosult annak viselésére- közölték.

Kiröhögtette magát a Debreceni Egyetem

Egészen elképesztő, hogy egyetemi oktatók ilyen gyáva és képmutató módon járnak el. Nem merték kijelenteni, hogy Ukrajna megszállása miatt vonják vissza az elismerést, inkább kiröhögtették magukat. És ezek az urak tanítják Debrecenben többek közt az erkölcsöt.

Kiemelt kép: Debreceni Egyetem – Forrás: unideb.hu