16-18 fok van jelenleg a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumban. Az igazgató azt kéri a szülőktől, hogy a fázós gyerekek vigyenek magukkal pokrócot és plusz pulóvert. A kormány a napokban úgy döntött, a középiskolákban a fűtési szezonban 18 foknak kell lennie télen.

Hideg van a fóti gimiben

„Mint arról bizonyára beszámoltak gyermekeik is Önöknek, az iskolában nagyon hideg van, 16-18 fok” – írja a 444.hu birtokába jutott levelében a Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium igazgatója, amit a szülőknek címzett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pár hét múlva lesz fűtés

Az igazgató szerint a hideg egy ideig maradni a fog, a fűtés ugyanis még pár hétig nem indul el. Ráadásul a fűtés bekapcsolása után is csak 18 fokra lehet fűteni, ami a mostaninál „nem sokkal melegebb”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Hozzanak plédet

„Kérem, hogy a gyerekek öltözködésére figyeljenek, a fázósak hozzanak plédet, plusz pulóvert. A héten meleg teát biztosítunk a gyerekeknek” – zárja a levelet az igazgató.

Kormányjavaslat

Gulyás Gergely múlt szombaton jelentette be, hogy a kormány előtt egy olyan javaslat is szerepel, hogy az általános iskolákban legalább 20 fok legyen télen, és a 18 fok csak középiskolára legyen érvényes. A miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, ezt valószínűleg el is fogadják majd. 

Állami intézmények

A kormány a takarékoskodást magán kezdi és 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére. Ennek részeként 2022. október 1-től a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben.

Kivételek

A szabályozás alól kivételt képeznek az egészségügyi-, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

Ilyen meleg lesz az iskolákban

A köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius-fokot kell elérnie a léghőmérsékletnek, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius-fokot kell biztosítani.

Alternatív fűtési módok

Közben megjelent a kormány határozata a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosításához szükséges intézkedésekről. Mint írták, a magyar energiaellátás biztonsága és az energiaárak elviselhető szinten tartása érdekében gyors, hatékony kormányzati intézkedések szükségesek.

Magyar kazángyártó

Ennek része a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosítása. A kormány ezt hosszabb távon magyar gyártó bevonásával képzeli el.

Állami támogatás

Palkovics László feladata lesz, hogy a hazai kazángyártó kapacitás kialakításának támogatása érdekében 35%-os támogatási intenzitásnak megfelelő 1 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújtson. Az ipari és a belügyminiszternek azonnal létre kell hoznia egy szakértői munkacsoportot, amely pontosan meghatározza, milyen sorrendben, mely intézményekhez lehet konténerkazánokat telepíteni.

Októbertől 400 intézmény tér át

A tárca szerint az októberben kezdődő fűtési szezonban már négyszáz helyszínen, köznevelési és szociális intézményeknél lehetnek konténerkazánok. Ezek pelletet, biomasszát égetnek el, időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetőek. A rendszerbe kötést is gyorsan, néhány nap alatt el lehet végezni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnázium – Forrás: GoogleStreetview