Miután Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter azt nyilatkozta pénteken, hogy Magyarország mintegy 2 millió adag orosz vakcinát fog vásárolni, most az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) vezetője nyilatkozott az orosz oltással kapcsolatban. A beszámoló szerint európai szinten is meg fog jelenni az orosz vakcina, kérdés csak az, hogy mikor.

Támogatják a Szputnyik V vakcinát

Szentiványi Mátyás szombat este jelentette be az M1-en, hogy előbb-utóbb az európai színtéren is meg fog jelenni az orosz vakcina. A főigazgató úgy fogalmazott, a felelős politikusok látják az oltásszűkösséget, de a német kancellár is a támogatásáról biztosítja az orosz vakcinát, a Szputnyik V oltást – írja a 24.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Így zajlik az engedélyeztetési folyamat

Szentiványi Mátyás elmondta, hogy a magyar engedélyeztetési folyamatban az OGYÉI feladata a vakcina dokumentációjának a felülvizsgálata és értékelése. Az oltóanyagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja laboratóriumban, de mindkettő szükséges az engedélyeztetéshez.

Megnézték a gyártási folyamatokat

Az OGYÉI igazgatója elmondta, hogy maga is és munkatársai is többször jártak Oroszországban megnézni a gyártási folyamatokat. Szentiványi Mátyás egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel utazott ki Moszkvába, ahol találkoztak is az orosz szakemberekkel.

Ennyit oltottak a Szputnyik V-vel

Az igazgató információi szerint az orosz vakcinával eddig körülbelül egymillió embert oltottak be, akik egy applikációban fel is jegyezhetik a mellékhatásokat, de eddig erre még nem volt példa.

Hatékony az orosz vakcina?

Szentiványi Mátyás felhívta a figyelmünket, hogy az orosz oltóanyag egy adenovírus vektorvakcina, mint a brit AstraZeneca által gyártott oltás. A szakértő szerint a Szputnyik V hatékonysága szintén 90 százalék felett van.

Így áll a kínai vakcina

A főigazgató a kínai oltásról is elmondta az információit: a szakember elmondta, hogy a kínai vakcina dokumentációját később kezdték el vizsgálni, így annak az engedélyeztetése csak később várható.

Ezt mondta a vakcinákról Szlávik János

Korábban a BudaPestkörnyékén beszámoltunk róla, hogy Szlávik János leszögezte, hogy vannak bizonyos különbségek a vakcinák között, de az oltóanyagoktól senki sem fog az intenzív osztályra kerülni. Emlékeztetett arra is, hogy folyamatosan nő az oltási hajlandóság Magyarországon.

30 százalék felett

A legújabb kutatások szerint már a magyar népesség 30 százaléka beoltatná magát valamelyik vakcinával a koronavírus ellen.

Biztosra mennek

Szlávik arra is felhívta a figyelmet, hogy más oltásokhoz hasonlóan a koronavírus elleni vakcináknál is végigmentek a kutatók ugyanazokon a fázisokon, amelyeken a korábbi oltásoknál is végigmentek. A főorvos szerint most csak annyi a különbség, hogy gyorsabban és sokkal több emberrel végezték a kutatásokat. Szlávik szerint továbbá minden engedélyezett vakcina hatékony és biztonságos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Védőoltás – Forrás: MTI/ Mohai Balázs