Javában zajlanak Ferenc pápa budapesti látogatásának biztonsági előkészületei. A látogatás tervezett helyszínein, az oda vezető utakon, illetve a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről a Szent István-bazilikához vezető három lehetséges úton még a csatornafedeleket is lehegesztik és a kandelábereket is ellenőrzik a biztonságiak. Ferenc pápa a világ egyik legveszélyeztetettebb vezetője.

Lehegesztik a csatornafedeleket

Ferenc pápa budapesti látogatásának helyszínein, az azokra vezető utakon, illetve a repülőtérről a Szent István-bazilikához vezető három lehetéséges úton a csatornafedeleket is lehegesztik és a kandelábereket is ellenőrzik majd. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bombakereső robotokat is használnak

A látogatás összes helyszínén és az összes ezekre vezető úton átvizsgálják a csatornahálózatot robbanóanyag és fegyverek után kutatva. Az április 28-30. között apostoli út által érintett közterületek alatti csatornaszakaszokon bombakereső robotokat használnak, de ahova ember is befér, ott személyesen is ellenőriznek a TEK tűzszerészei javarészt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mindent ellenőriznek

Nemcsak lehegesztenek egyébként csatornafedeleket, hanem néhány csatornaszakaszt le is zárnak a föld alatt, írja a Magyar Nemzet. A csatornák mellett az érintett útvonalak mentén található kandelábereket, illetve közlekedési lámpákat tartó oszlopokat is ellenőrzik, ugyanígy ellenőrzésre számíthatnak a pápalátogatással érintett területeken lakók, a környező házak, épületek is.

Drónok és mesterlövészek

Az egész pápalátogatás alatt mesterlövészek dolgoznak majd, drónokkal is figyelik meg az érintett területeket.  A pápalátogatás tömeghelyszíneit, mint például a Kossuth teret és a Szent István teret csak többszöri átvizsgálás után lehet majd megközelíteni. Ferenc pápa külföldi útjainak biztosításában ezen kívül a vatikáni titkosszolgálat is részt vesz.

A 12. kerületben lesz a szálláshelye

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg, hogy Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején a Vatikán itthoni nagykövetségén fog lakni, a Szentszék 12. kerületi, Gyimes utcai ingatlanában. Itt egy külön lakosztály várja majd a katolikus egyház fejét. 

Két éjszakát tölt el itt

Két éjszakát fog eltölteni a rezidenciájában, a belső őrzését a svájci gárda és a Vatikán titkosszolgálata biztosítja, a magyar rendőrök viszont a környék mellékutcáit is lezárják, az ott lakók is csak speciális engedéllyel, ellenőrzés után hajthatnak be.

A környéken lakók öröme

A környék lakói örülnek a szentatya látogatásának, szeretnék, ha a most felszerelt térfigyelő-biztonsági kamerák később is megmaradhatnának. A régebben itt élők már tudják, mi történik pápalátogatásnál, számítanak a rendőrök, kommandósok felbukkanására.

Szigorú előírások

A szállás melletti építkezés dolgozói is szabadságot kapnak a látogatás időpontjára. A munkások úgy tudják, biztonsági okokból az építési területet a rendőrség le fogja zárni, a rezidencia közvetlen szomszédságában levő épületbe senki nem léphet be. Biztonsági okokból semmiféle részletet nem árulhatnak el arról, hol lesz Ferenc pápa szobája.

Sűrű lesz a program

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága különösen sűrű és intenzív programot állított össze Ferenc pápának az április végi látogatásra. A pápát külföldi látogatásai során minden esetben saját, ismert biztonsági emberei védik. A pápa április 28. és 30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa. Fotó: MTI.