A politikában teljesen ismeretlenként nyert Pest 8-as számú választókerületében Jószai Teodóra, legyőzte az ellenzéki előválasztáson a jelenlegi szigetszentmiklósi polgármestert. A jobbikosként indult Nagy János két éve még biztos fölénnyel verte fideszes ellenfelét is az önkormányzati választáson. Most azonban attól a DK-sként politizáló egykori pedagógustól kapott ki, akinek a férjét, Jószai Attilát leváltotta az alpolgármesteri posztról Szigetszentmiklóson. Igaz, bár Jószai Teodóra aktívan is kampányolt a győzelemért, sok szigetszentmiklósi azért nem adta voksát Nagy Jánosra, hogy ne veszítsék el őt városvezetőként. Az agglomerációs választókerületek aktualitását bemutató cikksorozatunkban most Pest 8-as körzetére kerül sor.

104 ezer ember lakóhelye

Pest 8-as számú választókerülete tíz települést – Dunavarsányt, Halásztelket, Majosházát, Százhalombattát, Szigetcsépet, Szigethalmot, Szigetszentmártont, Szigetszentmiklóst, Szigetújfalut és Tökölt – foglalja magában, nagyjából 150 ezer ember él itt. 2018-ban a fideszes Bóna Zoltán 40,33 százalékkal nyerte el az országgyűlési képviselői helyet, és mivel az ellenzéki jelöltek együtt 55 százalék fölött szerepeltek, ez nyerhető körzet lenne.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szűk 3 százaléknyi különbség

Az ellenzéki előválasztáson a DK színeiben indult (a Momentum és a Liberálisok által is támogatott) Jószai Teodóra 51,17%-kal verte meg Nagy Jánost, Szigetszentmiklós jelenlegi polgármesterét Pest 8-as számú választókerületében. Nagy Jánosra (Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd, Mindenki Magyarországa Mozgalom) 48,83% szavazott. Ez mindössze 98 szavazatnyi különbséget jelentett. Jószai Teodóra úgy nyert a helyben jól ismert városvezető ellen, hogy semmilyen politikai tisztsége nem volt korábban.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Leváltotta a település kiskirályát

Nagy János – ötéves önkormányzati képviselői tapasztalattal, egy német multinacionális cég alkalmazottjaként – biztos fölénnyel nyerte el a polgármesteri címet a 2019-es önkormányzati választáson. A Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom színében indult. A lakosok 48 százaléka szavazott neki bizalmat a települést akkor már 13 éve irányító fideszes Szabó Józseffel szemben (42 százalék). Szabó sokak ellenszenvét kiváltotta a földügyleteivel, miután a kárpótlásként kapott családi szántóföldeket az önkormányzat átminősítette belterületté. A művelettel több száz millióval feljebb értékelt földekre már nyugodtan építkezhettek a nagy multik.

11 évig tanított, aztán saját cége lett

Jószai Teodóra 1976-ban született, a debreceni egyetemen végzett történelemtanárként. 11 évig volt Budapesten pedagógus, 2011-tól a Fővárosi Csatornázási Műveknél dolgozott HR-asszisztensként, 2013 óta pedig saját cége van Community-Solution Kft. néven, amely a nyilvános cégadatok szerint tavaly 7,8 millió éves bevételt ért el. A vagyonnyilatkozata szerint Szigetszentmiklóson két lakása van. Az egyiknek 50%-ban tulajdonosa, a másiknak teljesen. Egy Mercedes GLA autó van a nevén, melyet idén vásárolt. Az OTP-nek 7 millió forinttal tartozik. A cégétől 219 ezer forintos havi fizetést kap, Katás egyéni vállalkozóként dolgozik – írta meg korábban portálunk. Itt vannak az előválasztás győztesei az agglomerációban, megnéztük a vagyonnyilatkozatokat, lássuk ki mit árul el magáról | BudaPestkörnyéke.hu (budapestkornyeke.hu)

Aktívan kampányolt a településeken

“Teodóra pedagógus, történész, és a vállalkozói szférát is ismeri. Aktívan kint volt a településeken, beszélgetett emberekkel, tájékozódott a helyi problémákról” – adott magyarázatot a DK-s jelölt győzelmére egy helyi lakos a Facebookon. Mások szerint viszont a politikában tapasztalatlan Jószai Teodóra győzelméhez erősen hozzájárult, hogy a legnépszerűbb ellenzéki párt állt mögötte és akár “Buga Jakabot” is kiállíthatták volna jelöltként.

Gyurcsány Ferenc személyesen is beszállt a kampányába

Gyurcsány Ferenc és Jószai Teodóra – Forrás: Jószai Teodóra Facebook-oldala

Bosszúból szavaztak volna Nagy János ellen?

Különös pikantériát adott a választókerületért folyó küzdelemnek, hogy Jószai Teodóra férje nem más, mint ellenfelének az országgyűlési képviselő-jelölt jelöltségért szintén indult Nagy Jánosnak az alpolgármestere Szigetszentmiklóson. De Nagy János idén januárban váratlanul, költségvetési okokra hivatkozva leváltotta Jószai Attilát. A DK-s politikus volt a motorja a helyi Összefogásnak, amely tavalyelőtt meghozta az ellenzék számára a győzelmet a városban, és amelyben minden ellenzéki parlamenti párt részt vett – írta meg a 24.hu. A leváltás hátteréről pontosat nem tudni, Jószai Attila – aki még a polgármesteri kampányában is segítette Nagy Jánost – a portálnak azt mondta, rajta kívül álló események vezettek a helyzethez.

Önkormányzati burleszk: leváltották, mégis maradt alpolgármester

Szigetszentmiklós honlapján Jószai Attila továbbra is az egyik alpolgármesterként szerepel. Mégpedig azért, mert az üggyel foglalkozó kormányhivatal szerint a polgármester jogszerűtlenül váltotta őt le, a rendkívüli jogrend alatt, egy személyben hozta meg a döntést. Ezért a hivatal a határozat visszavonását, az alpolgármester visszahelyezését kérte, amire Nagy János előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek, hogy szavazzák meg: márpedig ő nem kíván a továbbiakban együtt dolgozni volt tanácsadójával. Ezzel szemben utóbbi azt kérte a testülettől, hogy a polgármester leváltásról szóló döntését helyezzék hatályon kívül.

Direkt nem voksoltak Nagy Jánosra

Olyan magyarázat is akad a jobbikos jelölt alulmaradására, amely szerint sok szigetszentmiklósi egyszerűen nem volt hajlandó rá szavazni. Mert ha nyer, országgyűlési képviselő válik belőle és akkor a település elveszíti “becsületes, nem korrupt” vezetőjét.

Nyilvánosan nem gratulált a nyertesnek

“Gratulálok a tisztességes versenyben részt vevő győzteseknek! Külön gratulálok azoknak a civil jelölteknek, akik továbbjutottak! Pest megye 8. számú választókerületében szoros eredmény mellett a DK jelöltje jutott tovább, kívánom, hogy a választási programját végig tudja vinni, hiszen ez a térség közös érdeke. Tisztelettel köszönöm a rám leadott voksokat, és azoknak az őszinte szavait is, akik nem szerették volna, hogy ne legyek polgármester. Cél, hogy olyan képviselete legyen a térségünknek, ahol nem pártérdekeket fognak képviselni, hanem a lakossági érdekeket” – írta az előválasztási eredményekre reagálva, még a szavazatszámlálás hajrájában Nagy János a Facebookon. Sokan kiszúrták, egyenesen nem gratulált Jószai Teodórának, ugyanakkor nem tudni, ezt nem nyilvánosan megtette-e.

Orbán Viktor is megnézi, hol megosztott az ellenzék

Árgus szemekkel figyelte Orbán Viktor, hogy kiket indít az ellenzéki összefogás azokban a körzetekben, ahol bukhat a Fidesz. Több erős emberének indulási helyét is függőben hagyta, hogy majd azokba a szoros versenyt ígérő körzetekbe irányíthassa őket, ahol meglátása szerint gyenge, levadászható vagy az ellenzéket is megosztó jelölt nyer az előválasztáson – írta néhány napja a hvg.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagy János – Forrás: Facebook/Nagy János