Jelenleg két orvos van lélegeztetőgépen Magyarországon. Náluk egy különleges terápiát alkalmaznak – ezt Kásler Miklós jelentette be.

Mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok.

A vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. A múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota konszolidálódott, lekerült a lélegeztetőgépről, és „minden reményünk megvan arra, hogy elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat” – mondta Kásler Miklós.

A másik terápiás forma a gyógyszeres terápia, a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát.

Ebben az esetben a tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott.

A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is.

A miniszter elmondta, eddig két súlyos, lélegeztetőgépen lévő beteg kapta ezt a terápiát – mindketten orvosok. Egyiküket már felébresztették, jól van, másikuk is várhatóan hétfőn vagy a közeli napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről.

A Dél-pesti Centrumkórházban a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI