Akár március 1-jén is lehet egy részleges nyitás, de ehhez szükséges a szabályok betartása  – ezt mondta Gulyás Gergely, a pénteki Kormányinfón. A miniszter arról is beszélt, hogy egy hétvége alatt akár egymillió embert is be tudnak oltani.

Két lépcsőben jöhet a nyitás

„Ha tudunk nyitni, akkor március elsejével, illetve április elsejével vagy 3-ával, két szakaszban tesszük ezt meg.” – mondta Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Orbán Viktor édesanyja is türelmetlen

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban is a nyitásról beszélt, Ő nem mondott dátumot, hanem azt mondta, „édesanyámmal beszéltem, ő is mondta, hogy most már csináljak valamit.”

Egy nap alatt fél millió embert tudnának beoltani

A miniszter arról is beszélt, ha lenne elég vakcina, akkor egy nap alatt több mint félmillió embert tudnának beoltani. Szerinte a legjobb, ha egy háziorvos ítéli meg, hogy egy 85 éves egészséges nyugdíjasnak, vagy 82 éves krónikus betegnek van nagyobb szüksége az oltásra, de főszabály szerint az idősektől haladnak a fiatalabbak felé.

Ez is érdekelhet

Minden elkövet, hogy ne kelljen rácsok mögött lennie: Gondnokság alá helyeznék M. Richárdot, a családja szerint ezért van minderre szükség

Egy hétvége alatt egymillió ember

„Oltási kapacitásban képesek vagyunk egy nap 512 ezer embert beoltani, tehát egy hétvégén egymillió embert be lehet oltani. Kérdés az, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre. Március 15-ig szeretnénk, ha minden 60 év feletti, regisztráltat be lehetne oltani” – mondta a miniszter.

Oltásigazolás

„Azt lehet tudni, hogy lesz ilyen kártya, de nem feltétlenül az oltottságot, hanem a védettséget fogja igazolni, tehát azok is ide tartoznak, akik átestek a fertőzésen. Karanténkötelezettsége annak aki védett, nem kell hogy legyen a határátlépésnél. Hogy ehhez más előny társulni fog-e, azt még nem tudják, mert az EU közös szabályokat akar alkotni” – mondta Gulyás Gergely.

Bérleti díjak eltörlése

Fontos döntés, hogy az állami ingatalnokat bérlő konditermeknek, éttermeknek, kávézóknak február elseje és május 31-e között nem kell bérleti díjat fizetniük,  a rendelet erről ma meg is jelenik. Elmondta azt is, hogy tízmillió forint erejéig hitelt adnak a kis-és középvállalkozásoknak, 3 évig meg se kell kezdeni a törlesztést.

 A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Mónus Márton