Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből. Az igénylést semmiképpen sem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert például egy esetleges hiánypótlás meghosszabbíthatja a bírálati időt.

Teljesen átalakul

Mint ismert a babaváró hitel 2024-ben is megmarad, ráadásul a maximális hitelösszeg 10 millióról 11 millió forintra emelkedik, ám míg jelenleg a feleség igényléskor nem töltheti be a 41. életévét, jövőre 30 év lesz a felső korhatár, ami komoly szigorítást jelent. Egyedi hitelszerződés-adatok alapján ugyanis az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka (Budapesten 70 százalék volt ez az arány) esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet a hitelfelvétel pillanatában, ami nagyságrendi becslést jelenthet arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben változhat a termék piaca a jövőben.  A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!   

Meddig kell megkötni a szerződést az idei feltételekhez? 

Amennyiben egy pár úgy dönt, hogy még az idei feltételekkel venne fel babaváró hitelt, akkor legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylést ahhoz, hogy nagy valószínűséggel megtörténhessen a szerződéskötés még 2023-ban. Ugyanis a bankoknak 10 munkanapjuk van a bírálatra, a szerződéskötésre pedig legkésőbb december 29-én, az év utolsó munkanapján lesz lehetőség.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A bankok a helyzetet elvileg két módon kezelhetik:

  1. Meghatározhatnak egy végső határidőt, ameddig befogadnak még igényléseket a 2023-as feltételekkel.
  2. A Bankmonitor által megkérdezett bankoktól beérkező válaszok alapján ugyanakkor a többség várhatóan nem ad meg határidőt az igénylés benyújtására, ám ha a szerződéskötés átcsúszik januárra, akkor a 2024-től érvényes szabályok alapján történik majd a bírálat.

Nem szabad az utolsó pillanatra hagyni

Akár meghatároznak a bankok végső befogadási határidőt, akár nem, nem célszerű az igénylést az utolsó pillanatra hagyni, és még karácsony előtt beadni, mert bár a bírálat jellemzően egy-két munkanapon belül megtörténik, ennek hossza függ a beadott kérelmek számától, valamint a Magyar Államkincstár visszajelzésének idejétől is.

Kulcsfontosságú, hogy ne kelljen hiánypótlás

A Bankmonitor szakértői szerint kulcsfontosságú az is, hogy a babaváró igényléséhez szükséges dokumentumokat – például a 30 napnál nem régebbi Társadalombiztosítási jogviszonyról szóló igazolást legalább az egyik fél részéről; jövedelemigazolás legalább az egyik fél részéről; adóigazolványt vagy az adóazonosító jelről NAV által kiadott hivatalos igazolás mindkét félnek – a pár hiánytalanul nyújtsa be, ugyanis a hiánypótlás nem számít bele a jogszabályban rögzített legfeljebb 10 munkanapba.

Nem mindegy, melyik bankot választja a pár

Nem feltétlenül elegendő azonban a jogszabályi feltételeket teljesíteni ahhoz, hogy sikeres legyen a babaváró igénylés, az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata ugyanis jelentősen eltérhet egymástól. Hiába kaphatják meg például elvileg 18 éves kortól a párok a babaváró hitelt a párok, a bankok az elvárt minimális életkort ennél magasabban is megszabhatják: van, ahol már 18 évesen próbálkozhatnak a párok, míg máshol 21, 22 vagy 23 éves kortól hiteleznek csak.

Másként viszonyulnak a bankok

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata az, hogy másként állnak hozzá a pénzintézetek a kölcsönzött munkaerőként foglalkoztatottak jövedelméhez is, de a készpénzes jövedelem és a határozott idejű munkaviszony kezelése sem azonos, így előfordulhat, hogy a párt az egyik pénzintézet gond nélkül hitelezi, míg egy másiknál kikosarazzák őket, vagy csak kisebb összeget adnak számukra.

Szűkös határidő

Ez alapesetben nem feltétlenül jelentene problémát, mert egy esetleges elutasítást követően az igénylés más bankhoz is benyújtható, ám a szűkös határidő miatt jelen helyzetben akár ezen is múlhat, hogy a pár fel tudja-e venni a babavárót. A Bankmonitor szakértői ezért azt javasolják, hogy senki ne hagyja az utolsó pillanatra az igénylést, illetve gondosan válasszon bankot, vagy vegye igénybe olyan hitelközvetítő segítségét, aki jó ismeri az egyes bankok bírálati gyakorlatát.

Különböző jóváírások

A bankok szinte mindegyike különböző összegű jóváírásokkal igyekszik magához csábítani a fiatal házaspárokat. A jóváírásért cserébe elvárt feltételek azonban különbözőek: van, ahol ehhez számlát kell nyitni az adott banknál, de előfordul az is, hogy a babaváró minimális összegét határozzák meg ebben az esetben. (A bankok egy része a számlanyitásért magért is ad jóváírást, így ha mindenképpen kell számlát nyitni a babaváró jóváírásért cserébe, ezt is érdemes figyelembe venni.) 

Gránit Bank: 200 ezer forint

A 2023. december 31-ig benyújtott babaváró kölcsönigénylésekre 200 ezer forint jóváírást ad a bank, amennyiben a folyósítás 2024. január 31-ig megtörténik. Maga a jóváírás a hitel folyósításának napján történik a kölcsönszerződésben szereplő, Gránit Banknál vezetett bankszámlára.

CIB Bank: 200 ezer forint

200 ezer forint jóváírást kaphatnak a párok a CIB Banknál vezetett folyószámlájukra akkor, ha 2023. december 3-ig igényelnek babaváró hitelt, a folyósítás pedig legkésőbb 2024. január 15-ig megtörténik. Bár az akció csak december 3-ig igényelhető, a bank valószínűleg ezt követően is ad majd kedvezményt, ám a pontos feltételekről mindenképpen érdemes a pénzintézet weboldalán tájékozódni. 

K&H Bank: 160 ezer forint

A K&H Bank 160 ezer forint jóváírást ad az ügyfél hiteltörlesztésre szolgáló, K&H Banknál vezetett bankszámlájára a sikeres folyósítást követően akkor, ha a hitelösszeg legalább 10 millió forint. A kifizetésre a hitel folyósításának naptári negyedévét követő hónapban kerül sor. A K&H Bank akciója visszavonásig érvényes.

UniCredit Bank: 150 ezer forint

Az UniCredit Bank 150 ezer forintot ír jóvá az igénylő hitelszerződésben szereplő, akár más banknál vezetett bankszámláján akkor, ha a hitel legkésőbb 2024. január 31-ig befogadásra kerül, valamint a folyósítás 2024. február 29-ig megtörténik.

MBH Bank: 150 ezer forint

Az MBH Bank 150 ezer forint jóváírást fizet a 2023. december 31-ig hiánytalanul befogadott babaváró hitelekre abban az esetben, ha a hitel összege legalább 9 millió forint. A jóváírás az MBH Banknál vezetett, hitelszerződésben szereplő bankszámlára történik. 

Erste Bank: 150 ezer forint

Az Erste Bank visszavonásig érvényben lévő akciója keretében 150 ezer forint egyszeri jóváírást fizet a folyósítást követően. Az akció visszavonásig érvényes, és ehhez önmagában nem elvárás a számlanyitás. 

Raiffeisen Bank: 140 ezer forint

A 2023. december 31-ig befogadott és 2024. február 29-ig kiállított hitelígérvény alapján folyósított babaváró hitelek után 140 ezer forint jóváírást ad a Raiffeisen Bank. A kifizetés a kölcsön folyósítását követő 30 napon belül megtörténik az adós által megadott bármelyik banknál vezetett számlára. 

MagNet Bank: 120 ezer forint

A MagNet Bank 120 ezer forint egyszeri jóváírást ad a kölcsönszerződésben törlesztőszámlaként megjelölt MagNet Banknál vezetett fizetési számlára legkésőbb a folyósítást követő 30 napon belül. Feltétel, hogy az igénylés december 31-ig befogadásra kerüljön, a folyósítás pedig legkésőbb 2024. február 31-ig megtörténjen. Elvárás még, hogy a babaváró hitel összege elérje a 8 millió forintot, valamint az adósnak és az adóstársnak egyaránt fizetési számlája legyen a MagNet Banknál.  A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!   

Kiemelt kép: Illusztráció