Azok, akik legalább négy hónapja megkapták a második oltást, a hét második felétől a harmadik oltásra is foglalhatnak már időpontot. Ne maradj le a regisztrációról, mondjuk mit kell csinálni és a cikkünk végén kiderül, hogy milyen oltást kaphatsz harmadiknak.

Az új variánsok miatt kell a harmadik oltás

A harmadik oltásra a covid újabb és újabb variációi miatt lehet szükség, ezzel megerősíthetjük a betegség elleni védelmünket. A harmadik oltást elsőként Magyarországon teszik lehetővé Európában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Online foglalás, de segít a háziorvos

A regisztráció nem bonyolult, nem kell sehová sem menni, mindössze rákattintani az EESZT honlapjára. Ha valaki nem tudja kezelni az internetet, menjen el a háziorvosához és majd ő regisztrálja.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Az oltás a megoldás a járvány ellen

A harmadik oltás felvétele augusztus 1-jétől lehetséges, melyet elsősorban az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlanak. A járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltás – írják a kormány hivatalos oldalán.

Az eddig be nem oltott időseket felkeresik

Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni a háziorvosok, orvostanhallgatók segítségével. Az oltás beadása megtörténhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős otthonában is.

5,4 millió ember kapta már meg a második oltást

Cikkünk megjelenésekor a beoltottak száma Magyarországon 5 611 260 fő, közülük 5 418 198 fő már a második oltását is megkapta. 65 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 427 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 30 025 fő.

Elsők között

Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból hazánk az egyik legbiztonságosabb ország – fogalmaznak a kormány oldalán. A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért azt javasolják, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Sok millió oltás van raktárban

7,7 millió adag szabadon felhasználható vakcinával rendelkezik Magyarország – derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb adataiból. Logikus volt tehát a kormány döntése, amely alapján engedélyezik a 3. oltást, illetve komoly agitációba kezdenek a még be nem oltott idősek meggyőzésére – írja az Index. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mást adnak, mint amit kaptál

A szakmai ajánlás szerint az, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Vagyis a keresztoltások így néznének ki: 

Keresztoltások, avagy ezt kaphatod harmadiknak

  • AstraZenecával oltottak: Pfizer-, Moderna-, Sinopharm-vakcinát kaphatnak.
  • Janssent kapottak: Pfizer-, Moderna-, Sinopharm-vakcinát kaphatnak.
  • Modernával oltottak: Sinopharm-, Janssen-, AstraZeneca-vakcinát kaphatnak.
  • Pfizert kapottak: Sinopharm-, Janssen-, AstraZeneca-vakcinát kaphatnak.
  • Sinopharmmal oltottak: Pfizer-, Moderna-, AstraZeneca- vagy Janssen-vakcinát kaphatnak.
  • Szputnyik V-vel oltottak: Pfizer-, Moderna- vagy Sinopharm-vakcinát kaphatnak.

Kiemelt kép forrása: koronavírus tájékoztató oldal