Az elmúlt 9 évben csendes távolságtartással élte meg az egyházi életét Tarr Zoltán egykori zsinati tanácsos, de a református egyházban kialakult helyzet arra figyelmeztette, hogy nem lehet mindig csendben szemlélni, ami történik. Most úgy véli, Balog Zoltánnak, a kegyelmi botrányban betöltött szerepe miatt, vissza kellene vonulnia.

Félnek a papok és a presbiterek

Tarr a Zoltán szerint az emberek azért hallgatnak, mert félnek. „Az emberek egzisztenciálisan félnek, a lelkipásztorok mindannyian függő helyzetben vannak – én is abban voltam. Azért kezdtem el foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert úgy éreztem, hogy miután az egzisztenciám már nem az egyháztól függ, ugyanakkor az egyház ügyeit továbbra is a szívemen viselem, valamilyen szinten kötelességem, hogy egy súlyos, mély válság idején felemeljem a szavam.” – mondta a Szemléleknek adott interjújában az egykori tanácsos. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Hitelességi válság

Először a református közösségen belül tett lépéseket, megkeresett különböző hivatalos, döntéshozó testületeket, szervezeteket, írt a zsinat jogtanácsosának és a négy egyházkerület főgondnokának is, hogy felelősségükben eljárva foglaljanak állást ebben a helyzetben. „Kértem őket, hogy felelős döntéssel és eljárással járuljanak hozzá a kialakult helyzet megoldásához. Mert, amit Balog Zoltán püspökként tett, az soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban, de attól tartok, hogy a teljes keresztyén közösség megítélésének is jelentősen ártott”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nincs ügy

Tarr azt látja, hogy „a valóság teljes kommunikációs kifordításával tulajdonképpen most az a helyzet állt elő, hogy a Püspök úr szerint, ő az, akit üldöz mindenféle ideológia és mindenféle hátsó indulatokkal bíró emberek hordája. De a legfőbb probléma az, hogy jelenleg a református egyházban magából az esetből nincsen úgynevezett ügy.”

Az egyház és az állam kapcsolata

Tarr számára teljesen egyértelmű, hogy Balog „a református erkölcsi megítélés alapján nem maradhat püspök”. Tarr számára mindig is fontos volt az egyház szuverenitása, és szerinte az egyház és az állam kapcsolata akkor jó, helyes, ha a két fél minden tekintetben elválasztva működik.

Bejárkált a Sándor-palotába

„Hogy van az, hogy a Magyarországi Református Egyház egyik püspöke, aki történetesen a zsinat lelkészi elnöke volt, ki-be járt a köztársasági elnök palotájába? Elintéz, elsikál dolgokat oda-vissza. Én ezt tartom az igazi botránynak, a református egyház számára életveszélyes helyzetnek. Egyház és állam összemosódása kizárt, hogy jó célokat szolgáljon” – mondta a lapnak.

Meg kell újulnia

Végül megjegyezte, hogy szerinte a református egyház számára ez egy óriási lehetőség lehetne a megújulásra, a testületek megerősödésére, a presbitériumok, a hívek, a teológiai tanárok feleszmélésére. Az egykori zsinati tanácsos a Szemléleknek adott interjújában arról is beszélt, hogy: Egyház és állam összemosódása kizárt, hogy jó célokat szolgáljon. Csak az öntudatra ébredés, egy új reformáció, megújulás hozhat pozitív változást.

Intézkedett a hivatalban

A kegyelmi botrány kirobbanása után a Direkt36 írt arról, hogy a Sándor-palota munkatársai szerint Balog Zoltán gyakran bejárt a köztársasági elnöki hivatalba intézkedni és utasításokat adott a munkatársaknak. Akkor Novák Katalin egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy „Kata mident megcsinál Zolinak”.

Ő járta ki a kegyelmet

Balog Zoltán is bevallotta, hogy ő járta ki K. Endrének a kegyelmet Novák Katalinnál, mert ahogyan fogalmazott, meggyőződése, hogy K. Endre ártatlan. Sőt, a kegyelmi döntés előtt személyesen is találkozott K. Endrével. A bicske gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese azért került börtönbe, mert az áldozatokat arra kényszerítette, hogy vonják vissza vallomásukat. A napokban K. Endre pedig hamis tanúzásra kérte meg az egyik egykori áldozatot. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Balog Zoltán – Forrás: Facebook