Mivel az adóhatóság folyamatosan pénzeket von el, ezért napokon belül alapvető közműveket kapcsolhatnak ki. A Belügyminisztérium államtitkára szerint rút dolog, ha valaki a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva nem teljesíti kötelességét.

Egyre rosszabb helyzetben

Pénteken levelet kapott a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, amelyben arról tájékoztatják, hogy amennyiben öt napon belül nem rendezik tartozásukat, akkor lekapcsolják náluk az áramot és a gázt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Intézmények sora állhat le

Ez azt jelenti, hogy nem lesz se villany, se fűtés, ami az összes intézményüket érinti. Ebbe beletartozna a józsefvárosi Dankó utcai hajléktalankórházat is, amelynek működése leállna. Szintúgy nem működne tovább a főiskola, az óvoda, és a hajléktalanellátás is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Üzemanyagzabáló gépek

Most a 8. kerületi központba megpróbálnak szerezni két generátort, ami gázolajjal működik. Azonban ezek költsége is hatmillió forint, ráadásul a működtetési költségük is horribilis, mivel folyamatosan menniük kell, így naponta 140 liter üzemanyagot fogyasztanak.

Ott spórolnak, ahol csak tudnak

Így havi szinten 3 millió forint lenne az üzemeltetési költség. Így ha nagyon takarékosak, akkor a legszükségesebb áramot elő tudják állítani. Mindez azt jelenti, hogy ahol nem kell a villany, ott lekapcsolják, emellett a fűtési funkcióval ellátott légkondicionálókat is kikapcsolják.

Már készülnek a cserépkályhával

Emellett kabátot és dupla takarót adnak a kórházban a hajléktalan emberekre, s megpróbálkoznak a hagyományos cserépkályhás fűtéssel vagy éppen a vaskályhával. „Képzeljék el az idősotthonainkat, amikben nem tudunk fűteni, és a kórházunkat, ahonnan ki kell tolnunk a láb nélküli embereket az utcára, mert nem fogjuk tudni őket ellátni” – mondja Iványi Gábor.

Ukrajnába szánták eredetileg

„Ilyen generátorból néhányat korábban szereztünk, amiket Ukrajnába vittünk. Azt hittük, hogy ez ott kell, ahol háború van. És nem ott, abban az országban, amely állítólag mindenki számára irigyelt hely, mert ott van a legnagyobb biztonság és béke, a legtökéletesebb szociális és egészségügyi ellátás, ahogy ezt hallom. Nem tapasztalom, de hallom” – fűzte hozzá a Józsefváros Újság cikke szerint.

Folyamatosan von az adóhivatal

A MET és az általa létrehozott Oltalom Karitatív Alapítvány már évek óta nehéz körülmények közt működik, mivel jogvitája van a kormányzattal. A mostani helyzet azért következett be, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkezdte behajtani azokat az összegeket, amelyekkel a hatóság szerint a szervezet tartozik az államnak.

A kabinet nem aggódik

A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pár napja arról beszélt egy sajtótájékoztatón a Magyar Távirati Iroda (MTI) beszámolója szerint, hogy van elegendő szabad férőhely a hajléktalanoknak, a hajléktalanellátásban részt vevő szervezetek felkészültek arra, hogy a hideg beköszöntével el tudják látni feladataikat

Milliárdos állami dotáció az évek alatt

Fülöp Attila azt hangoztatta, az Iványi Gábor által vezetett szervezetek az ellátás öt százalékáért felelnek, országszerte körülbelül ezer emberről gondoskodnak. Állítása szerint a MET az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatást kapott.

Rút dolgok a hivatkozási alap

„Azt gondolom, hogy a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni rút dolog” – hangoztatta az államtitkár, megjegyezve, hogy a szervezetnek ebben az esetben is szükséges ellátnia feladatait. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünkön az Oltalom Karitatív Alapítvány Dankó utcai központja látható, forrás: a szervezet Facebook-oldala.)