Budapest belső kerületeinek ellenzéki képviselői, polgármesterei megelégelték, hogy a kerületben érvényben lévő közterületi díj töredékéért bérelhetnek közterületet a filmesek, ráadásul az engedélyt gyorsan ki kell adni, megtagadni pedig nem nagyon lehet. A 8. kerületben szinte nincs olyan nap, hogy ne lenne forgatás valamelyik utcában. A filmeseket támogatók szerint csak a kedvező áru díjakkal lehet nemzetközi produkciókat Budapestre hozni, ráadásul a filmesek lényegében ingyen reklámozzák a magyar fővárost. Nagy kérdés, mit szólna ehhez a vitához Angelina Jolie?

Bevételkiesés

Jelentős bevételtől esnek el a budapesti kerületi önkormányzatok amiatt, hogy az állam központilag határozta meg a filmforgatások esetében fizetendő közterület-használati díjat. A filmtörvény szerint ugyanis a stábokra külön szabályok vonatkoznak: ha például az utcán vesznek fel egy jelenetet, akkor nem a településen vagy a kerületben érvényes közterület-használati díjat kell megtéríteniük, hanem egy államilag meghatározott díjszabás szerint kell fizetniük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Féláron adják a filmeseknek a területet

Az 5. kerületben 2190 forintot kell fizetniük a filmeseknek egy frekventált helyen négyzetméterenként. Ha egy kereskedő bérelne területet, akkor 5455 forint közterület-használati díjat kellene naponta és négyzetméterenként fizetnie, vagyis dupla annyit, mint egy filmes stábnak. Ez nem tetszik a helyi ellenzéknek. Az árakról készült táblázatot a cikkünk alján éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hatósági áras díjszabás

2022-ben 151 millió forint, míg 2023 novemberéig 98 millió forintnyi bevétele keletkezett a filmgyártók területfoglalásaiból az 5. kerületnek, miközben ebben az időszakban legalább 250 millió forint bevételkiesés érte az önkormányzatot csak azért, mert a hatósági ár felülírta a helyi díjszabást – mondta az rtl.hu oldalnak a helyi ellenzéki polgármesterjelölt, Kovács Alex Gábor.

60 filmforgatás Józsefvárosban

A 8. kerületnek sem tetszik, hogy a filmesek ennyire olcsón kapják meg a közterületeket. „Nagyon sajnáljuk, hogy a hatályos törvény ennyire olcsón kiárusítja a közterületeket, valamint esélyt sem ad, hogy a kerületek maguk szabják meg a díjakat. Józsefváros terhelését az is mutatja, hogy az elmúlt években nagyjából 60 filmforgatási engedélyt adtak ki, ezek azonban akár többnaposak is lehettek, azaz a kerületben az év jelentős részében valahol biztosan forgott a kamera.” – írták a kerület sajtóosztályáról. 

Szétosztják a pénz egy részét az érintett társasházak között

A lakóknak általában a lezárások és a parkolóhelyek lefoglalása, esetleg az autók elszállítása okoz problémát, az erzsébetvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint ez leginkább akkor elviselhetetlen, ha többnapos forgatásról van szó. A kerületek megpróbálták elviselhetőbbé tenni a kényelmetlenségeket, ezért az 6., a 7. és a 8. kerületben is olyan szabályozást vezettek be, amelynek értelmében az érintett társasházak között elosztják az adott filmforgatásból származó bevétel 20 százalékát. A kompenzációt igényelniük kell a társasházaknak.

Gyors döntésre kényszerítik a bürokráciát

A filmgyártóknak egy külön erre a célra létrehozott állami vállalaton keresztül, a Location Office Kft.-nél kell lebonyolítaniuk az engedélykérelmeket. A szabályozás nem csak anyagi szempontból rendkívül kedvező a filmeseknek, az állami szférában ritkán látott határidők is könnyítik az ügyintézést: elég a forgatás előtt néhány nappal engedélyt kérni közterület-használatra. Az állami cég egy napon belül (sürgősségi igény esetén azonnal) továbbítja a megkeresést az illetékes kerületnek és más szerveknek. Az önkormányzatnak és az illetékes szerveknek egy napon belül (sürgősség esetén azonnal) egyeztetniük kell a részletekről. Az eljárás díja 12 ezer forint, sürgősség esetén 55 ezer forint és a kerületek szerint igen ritkán lehet csak megtagadni az engedély kiadását.  

Bevált a terv

A filmtörvényt még Andy Vajna filmügyi kormánybiztos javaslatai alapján fogadták el, hogy így csalogassák a nemzetközi filmeseket és a nagy produkciókat Magyarországra. A terv bevált, hiszen a világsajtó szinte minden nap arról cikkez, hogy éppen melyik hollywood-i sztár forgat Budapesten, hol alszik, mit csinál. Közben rengeteg képet mutatnak meg a magyar fővárosról.

Felpörgették a bürokráciát

A filmtörvényben lefektetett rövid engedélyezési határidők arról árulkodnak, hogy a magyar bürokráciát fel lehet pörgetni és ki lehet belőle préselni egy napon belüli válaszokat. Ha egy filmes stábnak 30 napot kellene várnia arra, hogy egy önkormányzatnál megrágják, megszavazzák, majd engedélyezzék a forgatásokat, senki sem akarna Budapesten filmet forgatni. 

Versenyelőny

Magyarország a törvényben garantált rövid határidőkkel, olcsó árakkal nagy versenyelőnyre tesz szert, cserébe a filmesek és a hozzájuk kapcsolódó nemzetközi sajtó gyakran foglalkozik Magyarországgal, Budapesttel, ráadásul ezek többnyire pozitív üzenetek. Ha ezeket a marketingköltségeket beáraznánk és ezt fizeti kellene, sokkal többet bukna az ország, mint amit most a kerületek vélelmeznek veszteségként.

Ha drágább lenne a közterület, kevesebb filmes jöne

Az egy másik kérdés, hogy a kedvelt filmforgatások helyszínén élőket mennyire zavarják a stábok és a lezárások. Ha drágábban adnák a területeket, nem biztos, hogy jönnének a filmesek, így viszont könnyen össze lehet futni Angelina Jolie-val, bringázni látjuk Harrison Fordot a Margitszigeten vagy akár a 8. kerületi Gutenberg téri sarki kisboltban egy sorban állhatunk Tom Hanks-el. Hollywood tehát néha megelevenedik az orrunk előtt a belvárosban. A sztárok pedig rendszeresen visszatérnek, Angelina Jolie minden alkalommal le is nyilatkozza a sajtónak, hogy mennyire fantasztikus hely Budapest és mennyire imádja a magyarokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt vannak a filmeseknek készült árak

Kiemelt kép: Angelina Jolie – BPK-montázs