A fővárosi kormányhivatal két és fél évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Mozaik utcai vizsgaállomás ügyében.

Ez a vád

A vádiratban az áll, hogy 2016 elején a műszaki vizsgaállomáson dolgozó vizsgabiztosok megállapodtak abban, hogy rendszeresen csúszópénzt kérnek és fogadnak el a vizsgáztatások alkalmával. A pénzt a velük rendszeres kapcsolatban lévő ügyintézőktől kapták. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszállták a vizsgabázist a nyomozók

2020 júliusán egy reggel valósággal megrohamozták a nyomozók a Mozaik utcai vizsgaállomást. A razzia után azon nyomban meggyanúsítottak 20 embert korrupcióval. A gyanúsítottakat azonnal el is bocsátották.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az egyik legnagyobb vizsgaállomásról van szó

A 3. kerületi vizsgaközpont az ország egyik legnagyobb vizsgaközpontja. Magyarországon összesen 29 hatósági vizsgaállomás van. Az állomásokon külföldről importált használt gépjárművek honosításával és vizsgáztatásával is foglalkoznak.

Ennyi pénzről van szó

Alkalmanként 5 ezer forintot fizettek az adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a vizsgabiztosoknak. Mindezt azért adták, hogy gördülékeny legyen a vizsgáztatás. Ha valamilyen műszaki hiba merült fel, akkor további összegek kerültek a vizsgabiztosok zsebeibe.

Összességében rengeteg csúszópénzt fogadtak el a korrupt vizsgabiztosok

A 39 ügyintéző közel 58 ezer autót engedett át így. Összesen mintegy 300 millió forint korrupciós pénzről van szó, amit 16 vizsgabiztos kapott. Az összegeket elosztották egymás között.

Jelentős mértékben toldották meg a fizetésüket a vizsgáztatók

A vizsgabiztosok így naponta több tízezer forintra tettek szert. Azért, hogy a vizsgaállomáson dolgozó további négy hivatalos személy ne buktassa le őket, adtak a hallgatásukért cserébe némi kenőpénzt.

Erre számíthatnak az érintettek

Az ügyészség börtönbüntetést indítványozott a vizsgabiztosok esetében. Ezen felül több millió forintos pénzbüntetésre, vagyonelkobzásra számíthatnak, végleg eltilthatják őket a közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól. Az ügyintézők megúszhatják egy-két millió forintos pénzbüntetéssel.

Ezek is érdekelhetnek!

Kiderült, mit kobozhatnak el

A vizsgabiztosoktól és hozzátartozóiktól lefoglalhatnak minden olyan vagyontárgyat, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmükkel. Az intézkedés egy kormánytisztviselő esetében a balatoni ingatlanát és nagyobb értékű új autóját érintette. Az ügyészség szinte mindegyiküknél talált készpénzt, értékpapír vagy befektetési számlán lévő milliós nagyságrendű megtakarítást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videó készült a vizsgabiztosok elfogásáról

Kiemelt kép: nyomozók a Pest megyei vizsgaállomáson – Forrás: ugyeszseg.hu