Lebuktak egy Pest megyei műszaki vizsgaállomás vizsgabiztosai, amikor vesztegetési pénzt fogadtak el. Tavaly júliusban a Mozaik utcai vizsgaközpontra csaptak le a nyomozók, ott is súlyos korrupció történt.

Hivatali vesztegetés miatt nyomoznak

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást egy Pest megyei műszaki vizsgaállomással kapcsolatban – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozó ügyészség további bizonyítékok beszerzése érdekében pénteken motozásokat, kutatásokat, gyanúsítotti kihallgatásokat hajtott végre 6 fővel összefüggésben, és ezek sikeresek is voltak.

Ötezer forintot kaptak a vizsgabiztosok

A megalapozott gyanú szerint egy Pest megyei műszaki vizsgaállomáson meghatalmazottként rendszeresen eljáró ún. polgári személyek gépjárművenként ötezer forintot adtak át a vizsgabiztosoknak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több millió forintot találtak

A vesztegetési pénz átvételekor tetten ért vizsgabiztosoktól kb. háromszázezer forint készpénz került elő, a kutatások során több millió forintot, két személyautót foglaltak le a hatóság tagjai, ezen túlmenően három bankszámlát és egy ingatlant zároltak.

A váci vizsgabiztosok buktak le

A totalcar.hu szerint a Vácon található vizsgaállomáson vizsganepperek rendszeresen fizettek zsebbe autónként ötezer forintot a vizsgabiztosoknak, hogy így jussanak hamarabb jogtalan előnyökhöz. Most ők buktak le.

Őrizetbe vették őket

Az ügyészség elrendelte a műszaki vizsgaállomás valamennyi vizsgabiztosának és a korrupciós pénzt biztosító személyek őrizetét, és őket gyanúsítottként hallgatta ki.

Előzetesbe is kerülhetnek

A nyomozó ügyészség három személy esetében indítványozta a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés elrendelését, a letartóztatások tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a mai napon dönt.

A Mozaik utcában is vesztegetés történt

Tavaly júliusban írtunk arról, hogy Tizenegy gyanúsított letartóztatását rendelte el a Mozaik utcai műszaki vizsgaállomáson elkövetett vesztegetés ügyében a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Autókereskedőkkel bizniszeltek

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak műszaki vizsgabiztosként dolgoztak a Mozaik utcai műszaki vizsgaállomáson, és hivatalos személyként a gépjárművek műszaki vizsgáztatása során végzett tevékenységükkel összefüggésben gépjármű-kereskedőkkel megállapodtak arról, hogy rendszeres haszonszerzésre törekedve szervezetten követnek el korrupciós bűncselekményeket.

Kormánytisztviselők is segítették az „ügyet”

A gyanú szerint 2020 januárja előtt a közúti közlekedésben részt vevő járművek műszaki vizsgáztatását végző kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők több gépjármű-kereskedővel abban állapodtak meg, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el gépjárművek műszaki vizsgáztatásával összefüggésben.

Napi 100 ezret is kerestek

A gyanúsítottak a soron kívüli vizsgáztatásáért vagy a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért cserébe naponta több tízezer, esetenként akár százezer forinttal gazdagodtak.

Kiemelt kép: nyomozók a Pest megyei vizsgaállomáson- Forrás: ugyeszseg.hu