Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt rezsitámogatási rendszert vezet be a főváros. Évi 48 illetve 24 ezer forintottal támogatják az arra jogosultakat. Mint ismert a kormány júliusban jelentette be, hogy augusztus 1-től változnak a rezsicsökkentés szabályai.

Rezsitámogatás

A fővárosi önkormányzat rezsitámogatási rendszert vezet be – ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be a minap a közösségi oldalán. Az oldalára feltöltött videóból kiderül, hogy a rászoruló gyermekesek, ápolási díjon lévők, más nehéz helyzetben lévő családok, és a létminimumnál kevesebb nyugdíjból élők évi 48 ezer forint támogatásra jogosultak, amit a villany-, gáz-, víz- és távhőszámlájukból fognak leírni – jelentette be a főpolgármester a Fővárosi Idősügyi Tanács ülése után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Leírják a számlájukból

Ezt az összeget, az arra jogosultak, a villany, gáz és távhő számlájukból fognak leírni. Az átlagnyugdíj alatt keresők 24 ezer forintot kapnak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kapcsolódó:

Karácsony Gergely: rezsitámogatási rendszert vezet be a főváros, 48 ezer forintot kapnak a rászorulók

Kormányzati feladatkör

“Ez kormányzati feladat, de ők mással vannak elfoglalva, ellenségképeket keresnek megoldások helyett” – tette hozzá a főpolgármester. Azt mondta, igyekeznek minden lehetséges csatornán tájékoztatni, de a támogatás igénybevételéről a kerületi önkormányzati irodákban adnak majd bővebb felvilágosítást.

Szolidáris város

A rezsitámogatást október 1-jétől lehet majd igényelni a kerületi önkormányzati irodákban.   „Ne felejtsék: Budapest egy szolidáris város, Budapest veled van” – zárta bejelentését a főpolgármester.

A főpolgármester-helyettes beszélt a részletekről

A rezsitámogatás részleteiről most Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes beszélt a Blikknek, aki elmondta, kik lesznek majd jogosultak. “Három egyszerű csoport lesz. Az elsőbe tartoznak azok, akik a 16 lehetőség valamelyikén eddig is jogosultak voltak, például az ápolási díjban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy időskorú járadékban részesülők. Nekik megduplázzuk az összeget, évente 48 ezer forintot fognak kapni. Ennyi pénzt igényelhetnek majd a létminimum alatt élő, azaz 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat kapók. Akik pedig 170 ezer forintnál kisebb nyugdíjat kapnak, 24 ezer forint rezsitámogatásra lesznek jogosultak, ehhez egy egyoldalas dokumentumot kell kitölteniük.” – árulta el a portál megkeresésére.

A kormány bírálja a döntést

Kiss Ambrus arról is beszélt a kormány bírálja ezt a döntést, holott eddig is volt ilyen támogatás, és nem 20, hanem 24 ezer forintot kaptak a kérelmezők.

Akár 140 háztartás is beletartozhat a körbe

“A korábbi rendszerben 30 ezer ember kérhetett ilyen támogatást, a jövőben akár 130-140 ezer háztartás is beletartozhat ebbe a körbe. Úgy számolunk, ez nekünk 1,2 milliárd forintba fog kerülni éves szinten. Minden azon múlik, mekkora társadalmi krízist okoz a rezsicsökkentés csökkentése.” – mondta el a főpolgármester-helyettes.

Még nem tudják, honnan lesz meg a pénz

A portál kérdésére, hogy honnan fogják előteremteni a támogatáshoz szükséges összeget Kiss Ambrus azt mondta: “A pénzügyi válasz lehetne az, hogy elég a mi problémánk, működjön a város, minden más nem a mi feladatunk. Egy ilyen társadalmi válság közepén viszont ezt nem tehetjük meg.”

Segíteni akarnak

Továbbá így fogalmazott: “Bár pénzügyi forrásunk nincs, és nem tudom megmondani jelen pillanatban, hogy miből fizetjük ki az összes számlát év végén, valamilyen segítséget adnunk kell a legkiszolgáltatottabb budapestieknek. Akkor is, ha nem tudjuk, mi lesz jövőre.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels