A tűzszerészek a hatástalanítás idejére biztonsági okokból kiürítették és lezárták a környéket. 4000 ott lakó embernek kellett átmenetileg elhagynia az otthonát. Félő volt, hogy amennyiben felrobbant volna a bomba, komoly károkat okozna a házakban, ezért a szakemberek nem kockáztattak.

Hétfőn találták meg a gránátot

A 203 milliméteres betonromboló gránátra közműépítés során bukkantak a hétfői napon a 12. kerületben, a Kiss János altábornagy utca egyik társasházának kertjében. A tűzszerészek arra jutottak, hogy a helyszíni megsemmisítés túlságosan kockázatos. Két lehetősége maradt a szakembereknek a kiemelés után, végül nem a gyújtószerkezetet semmisítették meg, hanem elszállították a gránátot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Péntek reggel 8 óráig ürítették ki az érintett területet

A környéken élőket arra kötelezték, hogy biztonsági megfontolásból hagyják el otthonaikat. Erre pénteken 8:00-ig volt lehetőségük. Az oktatási intézményeket, munkahelyeket is kiürítették, nem volt kivétel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megfigyelőkamerát szereltek fel a rendőrök, mielőtt kiemelték a betonromboló gránátot

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Brutális gránátról volt szó

A gránátot közvetlenül egy lakóház alapja mellett találták. Tömege elérte a 116 kilogrammot, csak a robbanóanyag 25 kilogramm volt ebből. Annak idején egy szovjet ágyútarakcból lőtték ki még a főváros ostromakor.

Drónnal figyelték meg a környéket a rendőrök

A környéken mindenkinek el kellett hagynia az otthonát

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Délutánig lezárva marad a terület

A rendőrség a területet várhatóan 14:00-ig tartja lezárva. Ez időtartam alatt a buszok sem közlekednek arrafelé. A tömegközlekedési eszközök menetrendjének módosulásáról ebben a cikkben írtunk.

Kicsik és nagyok együtt mentek biztonságos helyre, amíg a tűzszerészek dolgoztak

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Munkában Horváth Csaba tűzszerész alezredes a betonromboló gránát hatástalanítása előtt

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Sikeresen kiemelték a bombát

A gránát kiemelése már meg is történt. A magyar honvédség tűzszerészei egy óra alatt kiemelték a bombát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fotók és kiemelt kép: rendőrök intézkedtek a bomba hatástalanításának idejére a terület kiürítéséről – Forrás: MTI/Lakatos Péter