A szálló por miatt ismét veszélyes a levegő minősége kilenc magyarországi településen – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

Négy kategóriába sorolják

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több helyen is veszélyes

Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Pécsen és Százhalombattán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Van, ahol a levegő minősége egészségtelen

További tizenegy település – Hernádszurdok, Salgótarján, Debrecen, Szeged, Tököl, Vác, Tatabánya, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár – levegőjét egészségtelennek minősítették.

A fővárosban már jobb helyzet

Hat település – Nyíregyháza, Szolnok, Dunaújváros, Budapest, Esztergom és Sopron – levegője kifogásolt minőségű a mérőállomások adatai szerint.  

Az év elején egészségtelen volt

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, januárban egészségtelen volt a budapesti levegő. De rossz értékeket mértek Százhalombattán, Vácon, Salgótarjánban, Egerben és Sajószentpéteren is. Mindez azért is aggasztó különösen, mivel több mint 10 ezer ember veszíti életét idehaza a rossz levegő miatt.

Nincs a szervezetnek védelmi rendszere

A fő bűnösnek azok az apró por- és koromrészecskék (PM10 és PM2,5) számítanak, amelyekkel az emberré válás évmilliói alatt nem találkoztunk, így nem is alakítottunk ki védelmi rendszert velük szemben – ezek szinte akadálytalanul jutnak be a tüdőbe, számos légúti, szív- és érrendszeri valamint daganatos betegség közvetlen kiváltó okává válna.

Rosszabb, mint Kínában?

A nagyságrendek valóban riasztóak: a légszennyezés miatt idő előtt elhalálozó magyarok száma az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kimutatása szerint évente meghaladja a tízezret, a súlyosan megbetegedőké pedig a százezret – egymillió lakosra számítva évek óta magasabb, mint az egész világon a szmogos levegőjéről ismert Kínában.

Szeméttel tüzelnek a rezsiemelés miatt

Az idei téltől a szakértők már előre tartottak. A rezsicsökkentés visszavágása, a lakossági vezetékes energia drágulása miatt többen fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, és egyre inkább előtérbe kerül a rossz minőségű szén és tűzifa, illetve a háztartási hulladék elégetése.

Kis mennyiségben is rákot okozhatnak

Drágább lett a szilárd tüzelő is, de nem annyival, mint a gáz: előbbi a KSH adatai szerint több mint 120 százalékkal, utóbbi „csak” mintegy 40 százalékkal kerül többe a tavalyinál. Amikor az otthoni kályhákban hulladékot égetnek, olyan vegyületek – például dioxinok, furánok – kerülnek a levegőbe, amelyek már minimális koncentrációban is rákot okozhatnak. 

Javulás várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntek estétől növekszik a csapadék valószínűsége, ennek köszönhetően pedig északon, északkeleten javulás várható a levegőminőségben. A hétvégén változékonyabbra, szelesre fordul az időjárás, így országszerte javuló tendencia várható a levegőminőségben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.