Az agglomerációban, Tökölön is veszélyes értéket mértek.

Kritikus helyzet a fővárosban

A Dunántúlon javult, de Budapest környékén és északkeleten továbbra is egészségtelen a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Putnokon is magas a szállópor-koncetráció

Mint az MTI írja, a levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt veszélyes a Pest vármegyei Tököl, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyíregyháza és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Putnok levegője.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rengetegen veszítik életüket

Egészségtelen Százhalombatta, Budapest, Vác, Salgótarján, Eger és Sajószentpéter levegője, és kifogásolt Debrecené, Miskolcé, Kazincbarcikáé és Szegedé. Mindez azért is aggasztó különösen, mivel több mint 10 ezer ember veszíti életét idehaza a rossz levegő miatt.

Észak-Magyaroszág kritikus

Mint a Népszava egy korábbi cikkéből kiderül, több héten keresztül volt veszélyes vagy kifogásolható a levegő minősége Magyarország számos településén decemberben. A tél első hónapjának nagyobbik részében ráadásul – radarképek tanúsága szerint – európai összevetésben is kiemelten szennyezett volt a levegő Észak-Magyarországon

Nincs a szervezetnek védelmi rendszere

A fő bűnösnek azok az apró por- és koromrészecskék (PM10 és PM2,5) számítanak, amelyekkel az emberré válás évmilliói alatt nem találkoztunk, így nem is alakítottunk ki védelmi rendszert velük szemben – ezek szinte akadálytalanul jutnak be a tüdőbe, számos légúti, szív- és érrendszeri valamint daganatos betegség közvetlen kiváltó okává válna.

Rosszabb, mint Kínában?

A nagyságrendek valóban riasztóak: a légszennyezés miatt idő előtt elhalálozó magyarok száma az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kimutatása szerint évente meghaladja a tízezret, a súlyosan megbetegedőké pedig a százezret – egymillió lakosra számítva évek óta magasabb, mint az egész világon a szmogos levegőjéről ismert Kínában.

Szeméttel tüzelnek a rezsiemelés miatt

Az idei téltől a szakértők már előre tartottak. A rezsicsökkentés visszavágása, a lakossági vezetékes energia drágulása miatt többen fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, és egyre inkább előtérbe kerül a rossz minőségű szén és tűzifa, illetve a háztartási hulladék elégetése.

Kis mennyiségben is rákot okozhatnak

Drágább lett a szilárd tüzelő is, de nem annyival, mint a gáz: előbbi a KSH adatai szerint több mint 120 százalékkal, utóbbi „csak” mintegy 40 százalékkal kerül többe a tavalyinál. Amikor az otthoni kályhákban hulladékot égetnek, olyan vegyületek – például dioxinok, furánok – kerülnek a levegőbe, amelyek már minimális koncentrációban is rákot okozhatnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illsuztráció, MTI/Szigetváry Zsolt.)