Tűz ütött ki csütörtökön kora reggel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) felületfizikai laboratóriumában, egy ember súlyosan megsérült, az ügyben vizsgálat indult.

Vizsgálat indult

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a katasztrófavédelemmel együttműködve vizsgálatot indított a reggeli tűzeset körülményeinek kivizsgálására – közölte az egyetem kommunikációs igazgatósága az MTI-vel.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tisztítás során keletkezett a tűz

Tájékoztatásuk szerint csütörtökön kora reggel egy vákuumtechnikai eszköz tisztítása során tűz ütött ki a felületfizikai laboratóriumban. A tűzjelzésre a BME biztonsági szolgálatának munkatársai azonnal a helyszínre siettek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Súlyos sérült

A tüzet eloltották, a helyiségben dolgozó munkatársat elsősegélyben részesítették, és riasztották a mentőket. A tűzesetben súlyosan megsérült dolgozót kórházban ápolják.

Az Atomfizikai Tanszéken belül működik

Az egyetem honlapján azt írják, az említett laboratórium a BME Természettudomány Karának Fizikai Intézetében működik. Az Atomfizika Tanszék felületfizikai laboratóriumában végzett kutatások tárgya az alkalmazott anyagtudományi vizsgálatok, funkcionális anyagok vizsgálata, speciális méréstechnika módszerek és mérőberendezések kifejlesztése.

Főbb kutatási területek

Főbb kutatási területeink: hibák és felületek tulajdonságainak vizsgálata kvantummechanikai számításokkal, felületi összetevők vizsgálata szekunder-ion tömegspektroszkópiai (SIMS), Auger elektronspektroszkópiai (AES, SAM) és röntgen fotoemissziós spektroszkópiai (XPS) módszerekkel, in situ plazmadiagnosztika és gázanalízis QMS-sel (IBMS), széles tiltottsávú félvezetők alkalmazásorientált vizsgálata, félvezető oxidok gázszenzorként való alkalmazásának vizsgálata, szilárd elektrolit kondenzátoroknak használt új anódanyagok oxidációs tulajdonságainak vizsgálata, korrózió és szennyeződés vizsgálata kisüléses lámpákban.

További területek

További témáink: hőátadás kísérleti és elméleti vizsgálata plazmákban és szerkezeti anyagokban, funkcionális üvegbevonatok kísérleti és elméleti vizsgálata, kvadrupól tömegszűrők, SIMS berendezések valamint GC/MS tömegspektroéterek tervezése, ion és elektron optikák tervezése, félvezető méréstechnika.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tűz az olajfinomítóban

Kedden tűz ütött ki a MOL százhalombattai olajfinomítójában. Akkora volt a füst, hogy a környező településeket is elborította. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt a tájékoztatást adta, hogy a káresemény az üzem területén történt, annak elhárítása a Mol irányításával történt, abban részt vettek az érdi tűzoltók, illetve a létesítményi tűzoltói.

Egy tartálykocsi gyulladt ki

„Egy kamion tartályának lefejtése során konténerek gyulladtak ki eddig ismeretlen okból a Dunai Finomító területén, a MOL egyik leányvállalatának székhelyén”. Az olajtársaság közölte, hogy a létesítmény saját tűzoltósága az érdi tűzoltókkal közösen oltotta el a tüzet” – írta a tűzeset után a MOL.

Egy ember sérült

Az olajtársaság közleménye szerint, a balesetben egy ember könnyebben megsérült. „Az eset nincs hatással a finomító normál üzemmenetére és termelési kapacitására, a kivizsgálás elindult”.

Kiemelt kép: Budapesti Műszaki Egyetem – Forrás: bme.hu