A negyedik hullám jelenlegi szakaszában csak a korlátozások segíthetnek kordában tartani a fertőzést – állítja Boldogkői Zsolt molekuláris biológus. Szerinte elsőként éjszakai kijárási tilalmat kellene bevezetni, de védettségi kártyához kötné a tömegközlekedési eszközök és a szállodák használatát is.

Már megint egyre rosszabb a helyzet

Egy éve azt hittük, már csak hónapok kérdése, és az érkező védőoltásokkal vége lesz a koronavírus-járványnak. Nagyon nem így lett. A legjobb vakcinák is csak pár hónapig nyújtanak védelmet, ezért a covid már a negyedik hullámnál tart és a halálozási adatokat elnézve egyre rosszabb a helyzet Magyarországon is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ingyenes tesztek

Budapesten több kerület ingyenes tesztekkel próbál a lakóknak segíteni. Az 1., 2., és a 12. kerületben is bárki kérheti a tesztet, sokan élnek is a lehetőséggel, állandó a sor a teszt helyszínén, gyorsan elfogynak az ingyenes covid-tesztek.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Egyre több a pozitív

“Sajnos egyre több pozitív esetet szűrnek ki a kollégák. A múlt hét során 205 tesztet végeztünk el, aminek több mint 10 százaléka pozitív lett, 25 főnek. Ma már 80-an jelentek meg, itt is közel 10 százalék a pozitivitás aránya” – mondta a 12. kerületben az egyik szervező az ATV riporterének. A 2. kerületi tesztelésen is hasonlóak a fertőzöttségi adatok, mint a Hegyvidéken. Az elvégzett 1500 tesztnek az 5-15%-a bizonyult pozitívnak.

Kijárási tilalom

Megszólalt Boldogkői Zsolt molekuláris biológus is. Elmondta, a járvány jelenlegi fázisában a tesztek már nem oldanak meg semmit, csak a korlátozásokkal lehet visszaszorítani a járványt. Először esti kijárási tilalmat rendelne el, majd védettségi igazolványhoz kötné a tömegközlekedés és a szállodahasználatot.

Boldogkői Zsolt gyakran szerepel a tévékben

Boldogkői Zsolt, biológus

Mire jó a védettségi igazolás?

Nagy kérdés, hogy egy februárban kiadott védettségi igazolás mennyire igazolja tulajdonosának a védettségét, hiszen ma már tudjuk, hogy a tavasszal beadott oltások szinte semmit sem érnek harmadik, ismétlőoltás nélkül. Ide kapcsolódik: Semmit sem ér a 6 hónapnál régebben beadott oltás – állítja a szakgyógyszerész

Korlátozások a szomszédban

Közben hétfőtől kijárási korlátozást vezettek be Ausztriában azon állampolgároknak, akik nem részesültek a koronavírus elleni védőoltásban – tudatta a Reuters. Keleti szomszédunk célja, hogy az intézkedés révén minimalizálja annak az esélyét, hogy újra rekordszintre növekedjen az újonnan megbetegedettek száma. Ausztria lakosságának körülbelül 65%-a kapta meg a Covid-19 elleni védőoltást.

Az osztrák labor

Korábban Orbán Viktor többször elmondta, hogy figyeli mi történik Ausztriában, mert laboratóriumnak tekinti és 1-2 hét késéssel az ott hozott döntések hozzánk is megérkezhetnek. Ennek alapján várhatóan Magyarországon is korlátozásokra kerülhet sor.

Sokadik oltás

A politikusok nagy dilemmája a korlátozások kérdése. Hogyan csinálják, hogy a gazdaságok ne lassuljanak le? Ráadásul az általános zárások az oltottakat is érintik, így csökkenhet az oltási hajlandóság, miközben egyre több kutató már az ötödik, hatodik és sokadik oltásról beszél.

Gazdasági válság

Úgy tűnik a koronavírus sokáig itt marad velünk. Európában egyre több országban tüntetnek a korlátozások ellen, mégis a kormányok egymás után rendelik el az újabb és újabb szigorításokat. Az elmúlt egy év óriási gazdasági válságot, inflációt eredményezett az egész világon. Ha így folytatódik minden, hamarosan találkozhatunk a 400 forintos euróval és az azzal járó újabb áremelésekkel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Katonák Budapesten – Forrás: MTI/Mónus Márton