Nem tudja kötelezővé tenni a maszkviselést a budapesti tömegközlekedési eszközökön  a Fővárosi Önkormányzat, ezért azt kéri a budapestiektől a főpolgármester, hogy mindenki viselje. Karácsony Gergely azt is bejelentette, hogy kijárási tilalmat rendelnek el a fővárosi idősotthonokban.

Itt az ideje a szigorításnak

Karácsony Gergely a fővárosi operatív törzs keddi döntéseiről tájékoztatva közölte, bár az országos átlagnál nem rosszabb a járványhelyzet Budapesten, de itt az ideje, hogy lépjenek és cselekvésre ösztönözzék akár a kormányt is. Európában több országban is szigorítanak, így itt az ideje, hogy Magyarország is lépjen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Maszkviselés a fővárosban

„A fővárosi önkormányzat nem tudja kötelezővé tenni a maszkviselést a közösségi közlekedési eszközökön, ugyanis a kormány nem adta meg ezt a hatáskört számukra, de hangsúlyosan kérik a budapestieket, hogy tegyék fel a maszkot. Kérik továbbá, hogy a kormány fontolja meg a beltéri maszkviselés előírását” – jelentette be Karácsony Gergely.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kijárási tilalom az idősotthonokban

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes közölte, kijárási tilalmat rendelnek el a fővárosi idősotthonokban november másodikától. A családtagokkal történő eltávozás ugyanakkor megengedett, amennyiben a családtagok védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Visszatérés esetén azonban izolációra kerül majd sor.

Kötelező maszkviselés

„Szintén előírják az intézményekben a kötelező maszkviselést, és továbbra is csak érintésmentes látogatásra lesz lehetőség” -mondta a főpolgármester-helyettes. A végstádiumban lévő idős lakók számára továbbra is biztosítják a látogatás lehetőségét.

Van elég védőeszköz

Budapest vezetői arról is beszéltek, hogy a fővárosnak jelentős tartalékai vannak a védekezéshez szükséges eszközökből, így ha bármely intézménynek szüksége van utánpótlásra, kérésére tudnak küldeni.

Közel 220-an vannak lélegeztetőgépen

A hétfői adatok szerint 1701 új fertőzöttet igazoltak. Elhunyt 44 koronavírussal fertőzött beteg.  1 685 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.

Látogatási tilalom

2021. október 21-től, látogatási tilalmat vezettek be a Semmelweis Egyetemhez tartozó Városmajori Szív-és Érgyógyászati, a Pulmonológiai, a Belgyógyászati és Hematológiai, a Belgyógyászati és Onkológiai, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán.

Egyénileg kérhető felmentés

Súlyos-kritikus állapotú, hosszú ideje az egyetemen fekvő beteg esetén a klinika igazgatója egyedileg adhat, alkalmanként 1-1 hozzátartozónak engedélyt a megfelelő védőfelszerelésben történő látogatására.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Kovács Tamás