Látogatási tilalmat rendeltek el a Semmelweis Egyetem 5 klinikáján a koronavírus járvány miatt. Magyarországon csak szerdán 2361 új fertőzöttet regisztráltak és több mint 1100 beteget ápolnak kórházban. Közben a kormány az október 23-i rendezvényekre felfüggesztette a járványügyi intézkedéseket.

Látogatási tilalom

2021. október 21-től, azaz csütörtöktől, látogatási tilalmat vezetnek be a Semmelweis Egyetemhez tartozó Városmajori Szív-és Érgyógyászati, a Pulmonológiai, a Belgyógyászati és Hematológiai, a Belgyógyászati és Onkológiai, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán.


Egyénileg kérhető felmentés

Súlyos-kritikus állapotú, hosszú ideje az egyetemen fekvő beteg esetén a klinika igazgatója egyedileg adhat, alkalmanként 1-1 hozzátartozónak engedélyt a megfelelő védőfelszerelésben történő látogatására.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Visszavonásig érvényes

A szigorítást Merkely Béla rektor rendelte el és visszavonásig érvényes. Az intézkedésre a koronavírus járvány és a szezonális fertőzések elkerülésének érdekében került sor.

Több mint kétezer új fertőzött

A legutóbbi adatok szerint kedden Magyarországon 2361 új koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak és 20-an hunytak el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felfüggesztették a járványügyi intézkedéseket

Közben a kormány a napokban bejelentette, hogy az október 23-i ünnepségeken nem lesznek érvényesek a járványügyi korlátozások. Ez magába foglalja a nemzeti ünnep állami és önkormányzati rendezvényeit, valamint a Békemenetet is. 

Nincs szükség korlátozásokra

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, a járványügyi szakemberek és az operatív törzs álláspontja szerint ugyanis korlátozások nélkül is biztonságosan lebonyolíthatók az ünnepi rendezvények.

Dupla sebességgel terjed a járvány

Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerint egyértelmű, hogy felgyorsult a járvány, sőt, egyenesen azt állítja, hogy dupla sebességre kapcsolt. Két hét múlva pénteken, már napi kétezer esetre lehet számítani, november végén pedig napi hatezerre” – ezt mondta a RTL Híradónak.

November végén lehet a csúcs

A fizikus azt mondta, akár már erre a hétvégére napi 1500 körüli új esetet várhatunk, két hét múlva pedig már napi 2000 új eset lehetséges. Vattay Gábor november végére várja a csúcsot napi 5-6 ezer esettel, majd ezt követően néhány héttel napi 60 áldozattal számol.

Kritikus a helyzet Romániában

A szomszédos országokban is kritikus a helyzet. Romániában naponta 500-600 fertőzött hal meg, közegészségi szakértők szerint akár egymillió áldozata is lehet járványnak az országban. Szerdán bejelentették, hogy 2 hétre bezárják az iskolákat.

Több busznyi vendég érkezik a Békemenetre

Az október 23-án tartandó Békementre több busznyi vendéget várnak Erdélyből. Ezzel kapcsolatban Rusvai Miklós azt mondta, minden népmozgás, nagy tömegeket megmozdító akció kockázatot jelent.

Borzasztóan a körülmények az ukrán kórházakban

Forrás: Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma

Ukrajnában is nagy a baj

Ukrajnában is kritikus a helyzet. Tegnap már a törvényhozásban is arról beszéltek, hogy Kijevben több órát várnak a krematóriumok előtt a halottaskocsik. Zsúfoltak a kórházak, a betegek csaknem 92 százaléka oltatlan. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Covid osztály – Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila