Kiderült, hogy Magyarországon melyek a legjobb alapítványi valamint magániskolák. A TOP 10-es listába négy vidéki oktatási intézmény is bekerült, az első helyen egy budapesti gimnázium landolt.

Túljelentkezés

A magániskolákba egyébként sokszoros a túljelentkezés, ezekre az intézményekre gyakran menekülőútként tekintenek a jelentkezők, írja az eduline.hu.

Így állt össze a lista

A TOP 10-es lista a 2023-as kompetenciamérések, továbbá a matek-, magyar-, történelem- és nyelvi érettségik, valamint a felvételi eredmények alapján állt össze. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Íme a lista:

  1. Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola (Budapest),
  2. Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (Baja),
  3. AUDI Hungaria Általános Művelődési Központ (Győr),
  4. Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium (Budapest),
  5. Thomas Mann Gymnasium-Deutsche Schule Budapest, Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium (Budapest),
  6. Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium (Budapest),
  7. Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium (Eger),
  8. SEK Budapest Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium (Budapest),
  9. Lauder Javne Zsidó közösségi Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest),
  10. Kodolányi János Gimnázium (Székesfehérvár).

Vidéki intézmények

Az első helyen egy budapest intézmény végzett, de a listában négy, vidéki oktatási intézményi is helyet kapott. Dobos Orsolya, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) alternatív tagozatának vezetője elmondta, „évek óta tapasztalható, hogy az alternatív pedagógia programmal működő középiskolák iránt hatalmas az érdeklődés, a legtöbbe sokszoros a túljelentkezés.”

Menekülő út?

Dobos Orsolya továbbá arról beszélt, ezekre az intézményekre sokan menekülő útvonalként tekintenek, de szerinte ez nem jó stratégia.

Kellemetlen csalódás

„Jó lenne, ha a családok önmagukért és nem valami helyett választanák ezeket. Nehogy a bekerülés után derüljön ki, hogy az erőteljes sajátosságokkal bíró iskola mégsem olyan, mint amire számítottak” – magyarázta.

Ezt javasolják a szülőknek

Molnár az AME gimnáziumi tagozatának vezetője és a Kürt Alapítványi Gimnázium iskolavezetője pedig hozzátette: „A szülőknek azt javaslom, hogy minél több iskolát nézzenek meg, és amelyik iskola nem elég nyitott, oda ne vigyék a gyerekeket”  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Ez is érdekelhet:

Dunakeszin is indul a szezon: elképesztő újításokkal várja a látogatókat az ország egyik legjobb szabadstrandja

Kiemelt kép: Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola (Budapest) – Forrás: Google Maps