Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább, itt 27 százalékos az emelkedés.

Drága az étel

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek.  Az éves maginfláció 16,7 százalékos volt. Az élemiszerárak 27 százalékkal emelkedtek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Döbbenetes grafikon

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A nyugdíjasok még rosszabbul járnak

A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 2,3, az egy évvel korábbihoz képest 13,8 százalékkal nőtt.

A bolt már nem jó menni vásárolni

Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27,0 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 14,0 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal nőtt.

Jól látod, a kenyér

Egy év alatt az élelmiszereken belül a margarin 65,8 százalékkal, a kenyér 57,9 százalékkal, a sajt 52,6 százalékkal, a száraztészta 49,1 százalékkal, a baromfihús 38,8 százalékkal, a tojás 37,5 százalékkal drágult. A tejtermékek 43,8 százalékkal, péksütemények 38,5 százalékkal kerülnek többe.

Ami kevésbé

Átlag alatti mértékben, 13,0 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – ára. A csokoládé, kakaó 12,7, a cukor 8,4, az étolaj 6,9 százalékkal került többe júliusban az előző év azonos időszakához képest.

Most érzed majd az energiaáremelést

Ezek júliusi adatok, ehhez képest a rezsinövelés augusztus 1-től lépett életbe, a benzinárstoppot is módosították, és október 1-től véget érhet.

Németország

Júliusban enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban. Az inflációt továbbra is az energia- és az élelmiszerárak emelkedése hajtja. A júniusi 7,6 százalékról júliusban az előzetes értékkel megegyező 7,5 százalékra csökkent az infláció. Májusban még 7,9 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke.

Csehország is bajban, de akár javulhat is a helyzet

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek. Havi szinten az áremelkedés 1,3 százalékos volt, ami február óta a legalacsonyabb havi növekedés. A legnagyobb mértékben az energia és az élelmiszer drágult. Az árucikkek éves összehasonlításban összességben 20 százalékkal, a szolgáltatások pedig 14 százalékkal drágultak.

Címlapfotó illusztráció.