Arra kéri a kutyatulajdonosokat Gárdony polgármestere, hogy a kutyapiszokkal teli zacskót ne a közterületek kukáiba dobják, hanem mindenki vigye haza. Tóth István több szabályra is figyelmezteti a helyieket, például azt is szeretné elérni, ha a cigarettacsikket is hazavinnék a helyiek.

TeSzedd! akció

Tóth István, Gárdony fideszes polgármestere családjával idén is részt vett a TeSzedd! országos szemétszedő környezetvédelmi akció gárdonyi eseményén. Ekkor lett figyelmes egy számára elgondolkodtató jelenségre a város vezetője, mikor nyolcéves unokája három-négy megtöltött kutyakakis zacskóval a kezében mászott ki a bokorból.

Nem tudta az unokája, hogy mit talált

„Papa! Mi ez? – kérdezte. Csomagolt kutyakaki – válaszoltam. Aztán még sok ilyen örömteli fogásban volt részünk” – írta Facebook oldalán a polgármester.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vigyék haza a kutyakakit

Majd így folytatta a bejegyzését: „Kedves kutyájukkal sétáló lakosaink! Szép dolog a kutyakaki összeszedése, de a csomagolt termék árokba dobása már nem környezetbarát cselekedet. Ne tegyék ezt! Kis csomagjaikat tegyék egy nagyobb zacskóba, vagy dobozba, s elegánsan vigyék haza!”

A gazdának kell eltakarítani a kutyapiszkot

A törvények alapján egyébként az eb termelését valóban a tulajdonosnak kell eltakarítania, hogy a kutya végterméke ne szennyezze a környezetet.

Speciális kukába kell dobni

A fővárosi FKF honlapja is azt írja, hogy a kutya által okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az állattartó köteles gondoskodni. Majd a zacskóba szedett székletet mindenek előtt a speciális kutyaürülék gyűjtő kukába kellene helyezni. Amennyiben ilyen nincs a közelben, a kommunális hulladékgyűjtőbe is beletehetjük.

Tilos az állatok fürdetése a Velencei-tóban

Tóth István regnálása alatt született az a helyi rendelet, amely megtiltja a bármilyen állat beengedését és fürdetését a Velencei-tóba.

Nem lehet kutyát bevinni a Parkerdőbe

Továbbá arra is emlékezteti a helyieket, hogy a Parkerdőbe tilos kutyát sétáltatni. Szerinte ezt sokan nem tartják be. Emiatt a következő napokban a közterületfelügyelők rendszeresen ellenőrzik majd a Parkerdőt.

Üres sörösdobozok

A polgármester egy másik, számára elfogadhatatlan jelenségre is felhívta a helyi lakosok figyelmét: „A másik elfogadhatatlan jelenség rengeteg üres sörös doboz látványa volt az út melletti árkokban. Főleg a vasúti átjárók közelében lévő vizes árkokban találtunk nagy terítéket”.

Szóljanak rá a szemetelőkre

„Kitermelésükért nagyon megküzdöttünk. A flakonokat szétdobáló vendégeink mérhetetlen gondot okoznak nekünk. Kérem városunk jóérzésű polgárait, hogy szóljanak rá az ilyen tevékenységet folytatókra!” – írta Gárdony polgármestere.

Vigyék haza a cigicsikket

Tóth István posztjában felidézi a Kis-Balatonon töltött néhány napját, ahol egy horgásztó közelében látott egy táblát, amelyen az állt, hogy mindenki vigye haza a szemetét. Ezért ő is azt kéri a gárdonyiaktól, hogy a cigicsikket se dobálják el, hanem inkább azt is vigyék haza. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció