Dulakodás a villanyóránál, pökhendiség és az egészből kisliccenő önkormányzat. Egyre súlyosbodik az a kétmilliárd forintról szóló vita, amely miatt a veresegyházi Gyermekliget lakóparkban attól tartanak a lakók, hogy részben vagy egészben évekkel korábban kifizetett lakásaik végül elúsznak.

Újra bebizonyosodott, hogy roppant veszélyes egy még fel sem épült ingatlanba befizetni, arra költeni. Nagyon sok olyan esetről tudunk, ahol a kezdeti szépígéretek rémálommá változtak.

„Két és fél éve várjuk, hogy a nevünkön legyen a kifizetett lakásunk” – mondta az egyik lakó, Szabó Bence, aki várandós feleségével él az egyik lakásban, náluk szerdán kikapcsolták az áramot – írja az Index.

A beruházó a szerződések felmondásáról szóló üzeneteket küldött ki többeknek, a héten pedig több lakásban kikapcsoltatta a vizet és a fűtést. Mindezt úgy, hogy a szerződésnek a cég nem tett eleget, hiszen mindmáig nem szerezte meg az épületek használatbavételi engedélyét, így a portál szerint kötbérrel tartozik a lakóknak.

A kötbértartozásra – ami az adásvételi szerződés szerint a „műszaki átadásig” jár a lakóknak, bár vitatható, mi számít annak – a vállalkozó, Gábor Csaba a lakók elmondása szerint annyit mondott: „azt nem kaptok”, esetleg „örüljetek, hogy bent lakhattok a féláron vett lakásban”. A félár valójában a beköltözéskor kifizetett piaci árat jelenti, ami valóban kevesebb, mint ha ma vennének lakásokat.

A cég elleni feljelentések ellenére a lakók nem látják, hogy a rendőrség aktívan rajta lenne az ügyön. Az önkormányzat korábban ígéretet tett a lakók megvédésére, szerdán azonban ettől visszalépett.

A helyi polgármester, az óriási arányban győzött Pásztor Béla nem válaszolt a neki feltett újságírói kérdésekre, a vállalkozó pedig későbbre ígért választ. A lakók aggódnak, nagyon nincsenek rendben a dolgok a jól csengő elnevezésű Gyermekliget lakóparkban, és a II. ütem még csak most jön.

Kábelek lógtak ki a falakból

Szeptemberben írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy balhé alakult ki Veresegyházon a Gyermekliget lakópark első ütemének építése kapcsán. Több lakó már akkor befizette a lakás árát, amikor még fel sem épültek az ingatlanok. Most, amikor már költözni lehetne, kiderült, hogy kábelek lógnak ki a falakból, közös folyósokon vannak a bojlerek ráadásul jogilag sok minden nem tisztázott.

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál ingatlanügyekben is jártas jogi szakértője, Dr. Bacskó László ügyvéd rendszeres írásai pont abban segítenek, hogy senki se kerülhessen a veresegyházi Gyermekliget lakópark lakóinak a sorsára. Az előszerződésekről, adásvételi szerződésekről, kulcsátadási praktikákról itt olvashat többet.

Kiemelt kép: illusztráció, nem a veresegyházi Gyermekliget lakóparkról készült, hanem Kistarcsán – Fotó: BPK